De energie die in Groningen de afgelopen jaren is gewonnen heeft voor bewoners vooral ellende veroorzaakt. Dat moet anders kunnen, vindt Rob Roggema. Aan de hand van drie Toukomst-plannen schetst hij een toekomst waarin energie schoon, kleinschalig en zelfvoorzienend is.

Dit is de derde reeks Toukomst-plannen met een horizon in de verdere toekomst die Noorderbreedte komende weken op de agenda zet. De eerste ging over natuur en bos. De tweede week ging over voedselvoorziening. Dit derde deel gaat over energie. Welke van de drie ‘energie’ ideeën spreekt jou aan? Mail naar vrijetoukomst@noorderbreedte.nl, twitter #vrijetoukomst, @tijdschriftNB.

Groningen is van oudsher een energieproducent. Van turf via gas en kolen worden nu windmolens en zonneparken aangelegd die ons van energie voorzien. Er is een Energy Valley, een New Energy Coalition en iets dat NortH2 heet. Energie lijkt in het Engels meer op te leveren dan in het Nederlands. Is dat wellicht symbolisch voor de energie zelf, die altijd de snelste weg over de provinciegrens heeft verkozen, waar de…