Ja, ik neem een abonnement

Jaarabonnement
5x Noorderbreedte
€ 43,50

Bewonersinitiatief door NCG de nek omgedraaid 

Het bewonersinitiatief ‘vier-op-een-rij’ uit Woltersum, vier bewoners die samen bouwen aan een nieuwe toekomst, kappen ermee. Ze kunnen en willen niet meer. Ze zetten hun huis te koop. De Nationaal Coördinator Groningen (NCG) heeft dit bewonersinitiatief om zeep geholpen. Dat schrijven bewoners in een open brief aan de burgemeester.

Deze week werd duidelijk dat er opnieuw voorlopig geen versterkingsadvies komt voor de vier woningen. Daarmee blokkeert de NCG (ver)nieuwbouw van dit rijtje woningen (cultureel erfgoed). Dat gebeurde zonder opgave van reden. De bewoners hebben burgemeester Koen Schuiling als verantwoordelijke een open brief geschreven. Daarin sommen ze op wanneer welke beloften zijn gedaan - en gebroken. Zelfs de minister heeft de Tweede kamer verteld dat deze vier complexe (want oude) woningen met grote prioriteit zouden worden behandeld. Een van de huizen staat in de stutten, zo acuut is de situatie. Veel instellingen waarmee de bewoners moeten dealen, verdwenen of kregen een andere ’organisatie’, ambtenaren werden vervangen. Wat de bewoners tegenkomen is hemeltergend.

Noorderbreedte volgt vier-op-een-rij middels een serie portretten in haar tijdschrift. Gekozen was voor dit project omdat het een toekomstgericht bewonersinitiatief is dat ook onze lezers perspectief laat zien. De verhalen zijn geschreven door Astrid Aarsen. Zij is architectuurcriticus en freelancer onder de naam zygmunt + edie. Daarnaast werkt zij vier dagen per week als senior beleidsadviseur bij de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit. Astrid is specialist in onderzoek naar de impact van maatschappelijke ontwikkelingen op onze fysieke leefomgeving. Juist vanwege haar ‘frisse blik’ en grote kennis van zaken, kozen we voor haar als auteur.

Zij noemt wat de bewoners overkomt inmiddels ‘legale martelingspraktijken’.  “De strategie van de NCG wordt steeds pijnlijker zichtbaar: vertragen. Een legale martelpraktijk waartegen burgers weerloos zijn.’

Lees hier de open brief.

Podium Vlieland: De Boer Op

Samen met Podium Vlieland gaat tijdschrift Noorderbreedte in november 'De boer op'. Daarvoor selecteerden we prachtige films met een agrarisch thema. De mooiste verhalen van het platteland; 11 t/m 29 november; Vlieland. Eén eiland, drie dagen, zes films. Drie midweken en drie filmweekenden. Het is de mooiste combinatie van cultuur en natuur, zes van de betere filmhuisfilms en de weidse landschappen van het waddengebied. Het zijn films – variërend van een aangrijpend drama, een intelligente thriller tot een wonderschone documentaire – waarin boeren worstelen met traditie, schaalvergroting en regelgeving. Films met oog voor de details van het boerenbedrijf en het samenleven in harmonie met de natuur.

Podium Vlieland heeft diverse maatregelen genomen om het theater ‘coronaproof’ te maken. Omdat er per weekend maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar is, organiseren we voor de liefhebbers van doordeweekse rust nu ook steeds een midweek rondom hetzelfde thema. Wie Vlieland helemaal voor zichzelf wil hebben, is ook woensdag tot en met vrijdag van harte welkom. Een dag eerder komen of later vertrekken is ook mogelijk. Podium Vlieland en tijdschrift Noorderbreedte bieden een aantrekkelijk arrangement voor deze filmweekenden en -midweken aan. Comfortabele kamers, uitgebreid ontbijt, een fiets en natuurlijk de beste plaatsen bij de mooiste films vanaf €189 per persoon op basis van een tweepersoonskamer. Alleenreizenden betalen een toeslag van €29 voor een eenpersoonskamer. Een filmweekend of midweek is te boeken via www.podiumvlieland.nl.

The art of waste

In het Wall House aan het Groningse Hoornsemeer vind je tot november 2020 verborgen landschappen van Nick Landman waarover je een beeldverhaal van Gea Schenk las in de  Noorderbreedte van april 2019.  The art of waste heet de tentoonstelling. Je vindt er ook werk van Maria Koijck - misschien ken je haar van Petty de Zwaan, een kunstwerk van vijftienduizend petflessen dat opnieuw in het Hoornsemeer rond drijft en de aandacht vestigt op het Wall House. Het Wall House is in het weekend tussen 12 en 17 uur open (kosteloos). https://www.groningermuseum.nl/museum/wallhouse-2

Zomeraanbieding Nb's

De Noorderbreedte met het verhaal over Nick Landman zit in de zomeraanbieding van Godert Walter: een pakket met vijf oude Noorderbreedtes voor 10 euro. Je kunt em bestellen via de link of ophalen in de winkel aan de Ebbingestraat Groningen. Een bonus voor je vakantie of om als cadeautje voor geestverwanten.

Hergebruik

Soms krijgen we bericht van mensen die aan het opruimen zijn en die een mooie serie oude Noorderbreedtes hebben. Het is niet de bedoeling om hier een ruilbeurs te beginnen. Maar mocht je oude nummers willen overnemen, stuur een mailtje naar redactie@noorderbreedte.nl. Misschien kunnen we je koppelen aan iemand die opruimt. Geen enkele garantie uiteraard, maar niet geschoten is altijd mis!

Erik Moesker gaat Noorderbreedte leiden

Per 1 april 2020 is Erik Moesker begonnen als zakelijk leider van Noorderbreedte. Met hem halen we een professional in huis die Noorderbreedte aan een breder economisch draagvlak helpt.

Erik ‘zit’ in de circulaire duurzame (zilte) teelten - in het eerste nummer van 2020 stond een portret van hem en zijn bedrijf NoordOogst. Hij werkte, onder meer als zakelijk leider, bij theatergezelschappen en als filmproducent in Noord-Nederland. Via eerdere aanstellingen en opdrachten kent hij de beleidswereld van gemeenten en provincies van binnenuit. 

Noorderbreedte, en uiteraard ook onze nieuwe zakelijke leider, wordt gedreven door ‘liefde voor het Noorden’. We maken journalistieke publicaties over landschap, identiteit en duurzaamheid. Naast verrassende verhalen onderscheiden we ons door de documentaire fotografie en  eigenzinnige vormgeving. Ook onze lezingen en manifestaties zijn origineel en inhoudelijk verrassend. Noorderbreedte brengt kunst en wetenschap bijeen om de kracht van onze leefomgeving naar voren te brengen. Naast ons markante vierkante blad entameren we debat via onze website, manifestaties en lezingen. 

Na het vertrek van Chris Elsinga in 2017 is de zakelijke leiding tijdelijk in handen geweest van de hoofdredactie en het bestuur. Landschap, identiteit en duurzaamheid zijn relevanter dan ooit. De tijd is rijp voor een stap vooruit. Erik Moesker gaat voor Noorderbreedte verkennen hoe we onze thema’s sterker naar voren kunnen brengen. Misschien met partners, misschien meer digitaal? In elk geval óók via ons eigenzinnige blad, ons handelsmerk. Erik Moesker gaat de zakelijke opties verder verkennen en bij die zoektocht kunnen we zijn ervaring en netwerk goed gebruiken.

Dus: word je binnenkort gebeld door Erik Moesker? Dan weet je hoe laat het is. Bestuur en hoofdredactie bevelen van harte aan om je deur wagenwijd open te zetten en het gesprek aan te gaan.