Claudia de Breij deed in haar oudejaarsconference wat veel nieuwsmedia verzuimden: ze confronteerde haar 1,6 miljoen kijkers ermee wat voor puinhoop de gaswinning in Groningen heeft achtergelaten.

Voor de makers van veel jaaroverzichten lag Groningen te ver weg. Het is pijnlijk om te zien hoe snel de Randstad weer in haar eigen bubbel wegkruipt.

Qatar aan de Dollard

Gelukkig hebben we in dit land kunstenaars die met bredere blik rondkijken. En enkele journalisten met een eigen kompas. Zoals Peter de Waard, economie-columnist bij de Volkskrant. In ‘De Kwestie’ van 28 december 2022 vroeg hij zich af waarom Groningen nog steeds niet onafhankelijk is. Met eigen vlag, volkslied, universiteit, haven, vruchtbare klei en net zoveel inwoners als Luxemburg, is dat zeker mogelijk. 

Grenzen zijn arbitrair, weet De Waard. Groningen had het Qatar aan de Dollard kunnen zijn, als ze haar natuurlijke rijkdommen zelf had gehouden. De grens van Groningen is ook maar een historisch to…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.