In gesprek met scholieren op Texel, zag Heleen Aalderink (22) dat er veel zorgen zijn over de stijgende huurprijzen en de wildgroei van de toerismesector op het eiland. Samen met 24 andere jongeren schreef ze een manifest, dat ze eerder deze maand met minister Van der Wal-Zeggelink bespraken.

Eind vorige maand deden 25 jongeren tussen de leeftijden 18 en 27 mee aan de Waddenmars. Dit in het kader van het culturele programma Arcadia. In één weekend ontmoetten ze de ondernemers, bewoners en onderzoekers van het Waddengebied, om aan het eind van het weekend een gezamenlijk advies aan de minister te schrijven. Dat manifest, genaamd ‘Wadden Balans’, werd deze maand openbaar, waarna een aantal van de jongeren op bezoek ging bij minister Van der Wal-Zeggelink van Natuur en Stikstof.

Heleen Aalderink (22) was één van hen. Ze draagt een stevige ketting en houdt twee armen om een kop thee als ik haar spraak. Volgend jaar rond ze haar studie ‘bodem, water, atmosfeer’ af aan de Wageningen Universiteit, na eerder een jaar bos- en natuurbeheer te hebben gestudeerd. ‘Mijn eerste studie…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts € 45 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.