De opkomst van de Japanse oester in de Waddenzee heeft het bodemleven veranderd. Ten goede of ten kwade? Het is maar aan wie je het vraagt.

Gerrit Grijpstra, zesde generatie Vlielander, tuurt vanaf het eiland over het Wad. ‘Tot vorig jaar was ik zeeman, veertig jaar lang vooral offshore. Ik woonde in Dubai, Singapore, Ierland en vijf jaar met mijn toenmalige vrouw en mijn kinderen in Denemarken.’ Grijpstra heeft me, na thuis nog wat stekerige grappen te hebben gemaakt over mijn te nette en lichte kleren, meegenomen naar een bescheiden oesterbank vlak bij het dorp. Dit om meer te leren over de Japanse oester, een ooit beruchte exoot die pas betrekkelijk kort in de Waddenzee huist.

Zijn kleren zijn inderdaad wat meer geschikt om in te werken. Hij heeft een T-shirt in z’n spijkerbroek gestoken en voordat we van huis vertrokken de klompen omgeruild voor laarzen. Mij drukte hij ook een paar in de armen. Aan zijn rechteroor, …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.