Terwijl veel Groningers in het aardbevingsgebied zich zorgen maken over hun onveilige woonsituatie, stort Den Haag zich op de schadebureaucratie. Afkoopsommen moeten het leed en de onvrede sussen.

In mijn boek Ontaard land zoom ik in op Woltersum waar het leven door de versterkingen ten gevolge van de gaswinning behoorlijk ontwricht is. In Woltersum heeft de VVD bij de recente verkiezingen drie van de 178 stemmen weten te oogsten. Het is goed te begrijpen dat de partij die op vele fronten en meer regeringsperiodes lang verantwoordelijk is voor het aardbevingsdrama hier weinig steun vindt. De Stadspartij werd de grootste in Woltersum, met de SP als goeie tweede en vlak daarna de PvdA. 

Om Woltersum heen ziet de politieke wereld er echter heel anders uit. In Eemsdelta, de nieuwe gemeente in het aardbevingsgebied waarin Loppersum, Appingedam en Delfzijl vorig jaar opgingen, werd in maart 2021 bij de verkiezingen de VVD zelfs de grootste partij. In Midden-Groningen, waar aar…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts € 45 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.