Een verrassende cover, dat was het zeker toen dit voorjaar Noorderbreedte op de mat viel: een beeld van Reinout van den Bergh waarop een kind uit Kameroen op een rotsblok ligt waar een golf op uiteenspat. Voor enkele oud-gedienden was de verbazing nog groter. E’boundja is namelijk de plek waar onze oud penningmeester Victor Ferrari neerstreek en waar hij een boek over schreef.

Loes Visser, de vrouw van Johan Visser, decennialang directeur van Noorderbreedte, belde en vertelde hoe de oud- penningmeester al dertig jaar geleden vertrok naar Kameroen om als directeur voor de stichting Nederlands Ontwikkelingswerk te gaan werken. Hij besloot er te blijven en mensen uit Victors omgeving – dus ook uit het Noorderbreedte-netwerk – bezochten hem. Zo ook de fotograaf Reinout van den Bergh. Zijn foto’s vertellen een vreselijk verhaal: hoe een diepzeehaven door Chinezen gebouwd wordt over een vissersgemeenschap heen. In Noorderbreedte 1 #2021 schreef Wim Melis van Noorderlicht over de fotoserie.

De verhalen die Victor Ferrari daarover schreef, schetsen van binnenuit hoe het leven er in dat dorp aan toe ging en hoe het ten onder ging aan industrialisering. Hi…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts € 45 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.