Leestijd: 10 minuten

Deze laatste column van 2019 wilde ik leeg laten. Niks schrijven. Zo kort en klein mogelijk. Opdat in het niets iets nieuws kan ontstaan.

Het levert een patstelling op. Want als ik niet schrijf, waar ben jij dan nu? Lees je op dit moment een ander stuk? Wat levert leegte op deze plek op? Activiteit op een andere? Het liefst maak ik hier leegte om te consumeren. 

Lees mij dus niet, maar doe even 10 minuten niks.

Urgentie is hier en nu, de hele dag. Je hoeft er maar een krant – digitaal of analoog – voor open te slaan en het is daar: ‘Doe iets!’ ‘Kom in actie!’. 

We worden opgeroepen voor van alles en nog wat. Koop je gek voor de feestdagen! Leef je uit voor je werk, de school, de wereld! Wees bewust! Volg de lijstjes. Stop met vlees, drink meer water, maar juist minder koffie en alcohol – zo kan ik nog even doorgaan.

Het is als een bombardement. Geduw en getrek door vriend en vijand. Het maakt onze hoofden vol, ons leven dymanisch en actief. In zo’n overvol leven is geen ruimte en kan geen eigen actie ontstaan. Het is een leven vol re-actie. 

Door dat spervuur aan prikkels gaat creativiteit verloren. Want die ontstaat alleen in afgebakende en ongestoorde tijd en ruimte. Dat is het moment – en het énige moment – waarop een mens vrij is. En dan, alleen dan kun je spelen

Stop daarom nu met lezen. Je weet nooit wat dat je gaat brengen! Eén ding is zeker, het zal ab-so-luut verrassender en vernieuwender zijn dan wanneer je doorleest. Wat er kan ontstaan is iets dat alleen jij kunt bedenken.

Wil je innovator worden van een hyperduurzame en sociale toekomst? Dat kan! Uit eigen beweging kan iedereen veranderen, stelt klimaatpsycholoog Renee Lertzman in ‘De worsteling van de Groenmens’. Eigen motivatie is de sleutel.  

Die motivatie komt niet van buiten, maar van binnen. Kun jij jezelf nog horen? Het begint allemaal met even stilstaan. Even geen re-actie.

Als je dit leest heb je toch doorgelezen. Dat betekent dat je nu 8 minuten overhebt. Niet bewegen… deze zijn voor jou. Steek je neus in de kerstboom, loop op blote voeten door de tuin, spring zonder jas op de fiets… maar vooral: stap even in het niets!

Lees ook de andere blogs van Maartje ter Veen: Het geluid van de stad en Actielandschap.