Lezen, in het drukke bestaan kom je er niet altijd meer aan toe. Maar de zomer is dé tijd om die schade weer in te halen. Onze redactie tipt: deze boeken mogen niet ontbreken op je lijstje! Deze week schrijft Leonie Wendker over de Enne Jans Heerd op Maarhuizen van Johan van Rhijn.

Op ‘n Heerd!

‘Wie de zorg draagt voor belangrijk erfgoed, denkt in lange lijnen in de tijd’ schrijft hoogleraar Landschapsgeschiedenis Theo Spek in het voorwoord van de nieuwe publicatie: de Enne Jans Heerd op Maarhuizen. En dat is precies wat de huidige bewoners doen! Verleden en toekomst gaan hand in hand en in dit boek beschrijft Johan van Rhijn de rijke geschiedenis van een bijzonder stukje Groningen dat als basis dient voor een levendige toekomst. Hier wordt het verhaal over een eeuwenoude wierde met daarop de laatste kop-hals-rompboerderij in Groningen verteld. Het bouwwerk en de locatie zijn in eigendom van Staatsbosbeheer. Met bebouwingssporen uit 1600, liggend in een nog ouder cultuurlandschap dat zorgvuldig door haar bewoners is bedacht én beheerd. Voeg daar een toekomst aan toe die met veel aandacht en creativiteit wordt vormgegeven door de huidige bewoners Mayke Zandstra en Gijs van Rhijn in samenwerking met velen die deze plek en haar geschiedenis een warm hart toedragen en je hebt een zeer uniek verhaal.

De auteur heeft de geschiedenis bestudeerd en zorgvuldig uiteengezet met feiten, anekdotes en een chronologisch overzicht van haar bewoning en inrichting van het erf en de wierde. Het boek vertelt meer dan alleen het verhaal van deze specifieke plek, het vertelt ook het verhaal over wonen in een van de oudste cultuurlandschappen van Nederland met al haar erbarmelijk- en schoonheden.  Het verhaal wordt ondersteund door prachtige foto’s  van Harry Cock en fascinerende historische kaarten waar je lang naar kunt staren en waar je vele patronen in ontdekt. Het spreekt tot de verbeelding en al mijmerend en uitkijkend over het landschap van je vakantiebestemming kun je je een voorstelling maken van hoe het leven op ‘n Heerd in Groningen eruit heeft gezien en waar je misschien je volgende trip naartoe kunt plannen.