Uit NB#3 2019 Stedenbouwer als heelmeester.

Vorige maand was heel Noord-Nederland in rep en roer. De veroorzaker was een drie meter brede zeldzaamheid uit Spanje. Een juveniele monniksgier had zich op wind en thermiek laten meedrijven naar De Onlanden om vervolgens, opgejaagd door een stel buizerds, weer naar het zuiden te trekken. Met een tussenstop in Hellendoorn, dat avontuurlijke beest.

Wie hem heeft gezien, moet genoten hebben. Wie hem ontdekt heeft, nog meer. In 1990 ging er ook zo’n golf van geluk door één man. Een man op een dijk. Ben Koks ontwaarde in de polders van Oost-Groningen een grauwe kiekendief. Is de monniksgier de grootste roofvogel van Europa, de grauwe kiek is waarschijnlijk de sierlijkste. En ook dit is een zeldzaamheid. Koks raakte verrukt én zeer gedreven om de vogel beter te leren kennen en te beschermen. In De man op de dijk vertelt Elvira Werkman over de vele omzwervingen van zowel Ben Koks als de grauwe kiek. Het verhaal geeft een andere kijk op het landschap en hoe wij daarmee omgaan, van Oost-Groningen tot de Sahel, van Engeland tot Wit-Rusland. Een must-read voor ieder die van landschap, vogels en mensen houdt.

Meer leestips.

Hier kun je Noorderbreedte bestellen. Of word lid als je net als wij bent van landschap, identiteit en duurzaamheid.