Vogelboer

Aan de eeuwenoude Slachtedijk bij Wommels beheert boer Murk Nijdam (1959) een klein paradijs. Hij melkt er samen met zijn medewerker Harm Jan 29 koeien en huisvest er duizenden weidevogels. Tureluurs, veldleeuweriken, kemphanen, grutto’s – in het kruidenrijke grasland voelen deze kwetsbare soorten zich thuis. Nijdam heeft z’n bedrijf op de vogels aangepast. Hij groef plasdrasgebieden, bouwde vogelkijkhutten en tuft nu met zijn fluisterbootje vol vogelliefhebbers door de weilanden. Ook wetenschappers hebben deze uitzonderlijke enclave ontdekt. Zij onderzoeken er de vogelpopulaties en meten de insectendichtheid. Noorderbreedte vroeg fotografe Gea Schenk om de wereld van Murk Nijdam vast te leggen – omdat we bang zijn dat dit landschap verdwijnt en omdat we hopen dat het nog niet te laat is.

TEKST
Gea Schenk

BEELD
Gea Schenk

 

Deze fotoreportage staat in NB#4 2017