Op een koude middag vorig jaar in februari ging ik als verslaggever voor het eerst op pad om de vraag ‘van wie is het landschap?’ te beantwoorden. Noorderbreedte had me een jaar gegeven voor mijn zoektocht. Wekelijks sprak ik een landschapsgebruiker in Noord-Nederland. In losse afleveringen verschenen mijn interviewtjes op de website. Individueel laten ze ieder hun eigen licht op het landschap schijnen, maar samengeven ze een sentiment weer: een oprechte waardering ervoor. Soms ligt die waardering aan de oppervlakte. Neem Ted en Gre Dudink, toeristen uit Medemblik, die ik op het Dwingelderveld ontmoette. Ieder jaar gaan ze op vakantie naar Drenthe, want ‘Drenthe is prachtig, waarom zou je dan nog verder gaan?’ Skeeleraar Josephine Haisma had haar rolschaatsen al aan de wilgen gehangen, …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts 43,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.