In 2017 is het 300 jaar geleden dat het Noordzeekustgebied getroffen werd door een zware stormvloed. De Kerstvloed van 1717, die duizenden mensenlevens eiste, was de grootste natuurramp van Nederland in de afgelopen vier eeuwen. Aanleiding voor Groningse organisaties om met Expeditie Kerstvloed 1717 stil te staan bij het thema de kracht van water, toen en nu, met o.a. workshops, lezingen en wandelingen. Het hoogtepunt vormt een speciale kunstroute aan de Noord-Groningse kustlijn. Op 13 bijzondere locaties zijn imposante kunstwerken te zien van (inter)nationale kunstenaars die komen uit gebieden waar een soortgelijke ramp als Kerstvloed 1717 heeft plaatsgevonden.

Kunstroute 

De kunstroute is gratis te bezoeken tot en met 1 oktober 2017 en loopt van Vliedorp, Pieterburen, Westernieland, Den Andel, Warffum tot Noordpolderzijl. De kaart voor de kunstroute is hier te downloaden.

Aan de professor Potstraat 1 in Kloosterburen vind u de tentoonstelling van Noorderbreedte fotografe Marieke Kijk in de Vegte. In haar fotoserie Opkomen en Verdwijnen zien we hoe twee mannen het Groningse landschap beleven. Akkerbouwer Remt Meijer, de tiende generatie sinds de Kerstvloed, die pootaardappels verbouwd op vruchtbare zeeklei en avonturier Wouter Reininga, die kanotochten maakt op het water van de nieuwe natuur.