In het Fries Scheepvaart Museum in Sneek is de expositie Twee Architecten – 100 jaar verschil te zien. Deze tentoonstelling gaat over Anne Frederiks Hoekstra en zijn achterkleindochter Nynke-Rixt Jukema, beiden architect. Noorderbreedte drinkt een kop koffie met Nynke-Rixt in café de Bak in Leeuwarden.

Nynke-Rixt Jukema komt het café binnen met een grote glimlach op haar gezicht en een boek onder haar arm. ‘Druk, druk, druk’, zegt ze. Ze laat het boekje, dat zij schreef over haar overgrootvader Anne Frederiks Hoekstra (1876-1947) zien. Met aanstekelijk enthousiasme vertelt ze over zijn leven en werk. Hoekstra was een vernieuwende architect voor zijn tijd. Het bekendste voorbeeld hiervan is zijn ontwerp voor de boerderij Wigledam in Sneek. Rond 1900 vroegen schaalvergroting en mechanisering om modernisering van het boerenbedrijf. ‘Boerderij Wigledam was hoger en lichter, en daardoor beter voor de koeien en hygiënischer in de productie. Door de kwaliteit van het ontwerp staat de boerderij er nog steeds, het is een tijdje een jeugdherberg geweest en nu functioneert het als moskee’, vertelt de architect.

‘Gewone’ architect
Nynke-Rixt moest voor haar studie bouwkunde aan de TU Delft onderzoek doen naar een bekende architect. Ze koos echter voor een onbekende architect, haar overgrootvader Anne Frederiks Hoekstra: ‘Ik vond het belangrijk dat het verhaal van de ‘gewone’ architect verteld werd. De top-architecten zijn immers geen goeie afspiegelingen van de beroepsgroep’. Haar onderzoek heeft geleid tot het schrijven van een geïllustreerd boekje over haar overgrootvader en nu dus een tentoonstelling.

Geef nooit op
De jonge architect heeft bewondering voor haar overgrootvader. ‘Hij is twee keer failliet gegaan maar gaf nooit op, hij bleef actief in tijden van crisis. Zo was hij betrokken bij de realisatie van gemalen en bij het oprichten van coöperatieve zuivelfabrieken. Ik heb dat met mijn overgrootvader gemeen, ik geef ook nooit op’. Nynke-Rixt wist zich tijdens de crisis door allerhande initiatieven staande te houden. Net als haar overgrootvader is ze betrokken bij meerdere projecten. Bijvoorbeeld als artistiek leider van Feel the Night, een project over de schoonheid van de nacht, onderdeel van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018.

 Friese landschap
Het is wel duidelijk dat Nynke-Rixt zich niet zo makkelijk in een hokje laat plaatsen. Zo heeft ze haar eigen huis nagenoeg zelfvoorzienend gemaakt. De boerendochter heeft haar eigen kippen en wanneer ze ’s avonds thuiskomt moet ze eerst nog de kachel stoken: ‘Je moet er wat voor over hebben om duurzaam te leven’, grapt ze, ‘eigenlijk ben ik gewoon nog een boerin!’ Ze is erg betrokken bij het Friese landschap. ‘Zo ga ik eerst altijd naar een plek toe om te kijken hoe een nieuw gebouw het beste in de omgeving past’, legt ze uit, ‘mijn overgrootvader redde de boer en ik probeer het Friese landschap te redden’.

www.friesscheepvaartmuseum.nl

Dinsdag 16 februari om 19:30 geeft Nynke-Rixt Jukema een lezing in het Fries Scheepvaart Museum in Sneek. Vooraf reserveren is gewenst. Dat kan telefonisch (0515 – 414057) of via de mail (balie@friesscheepvaartmuseum.nl)