Start internationale Waddenbibliotheek

Wetenschappers, publicisten, natuurvorsers en geïnteresseerde leken krijgen straks via één virtuele deur toegang tot een immense internationale Waddenbibliotheek. Het is een initiatief van de Waddenacademie en Tresoar, het historisch en letterkundig centrum in Leeuwarden.

TEKST
Annelies van der Goot

Wetenschappers, publicisten, natuurvorsers en geïnteresseerde leken krijgen straks via één virtuele deur toegang tot een grote internationale Waddenbibliotheek. Het is een initiatief van de Waddenacademie en Tresoar, het historisch en letterkundig centrum in Leeuwarden.

Het idee van de Waddenbibliotheek, die vanmiddag officieel wordt gelanceerd, is het verbinden van kenniscentra wereldwijd die zich bezighouden met het wad. Niet alleen Nederlandse, Duitse en Deense kenniscentra zullen aansluiten, maar ook instituten uit de rest van de wereld die zich bezighouden met onderzoek of het verzamelen van bronnen met betrekking tot wetlands zullen worden benaderd, aldus Luc de Vries van Tresoar. Zo krijgt elke individuele gebruiker alle informatie over het wad binnen handbereik.

Standaardwerk

De bibliotheek is nadrukkelijk een digitaal platform, maar ook de fysieke verzameling van Tresoar, denk aan publicaties, archiefstukken, foto’s, films en kaarten, wordt erin opgenomen. En de thematiek is breed, somt De Vries op: landaanwinning, natuurbeheer, visserij, toerisme, bestuur, scheepvaart, demografie etc. Alles wat het wad aangaat, moet een plek vinden in de bibliotheek.

Een eerste belangrijke aanwinst, zo vertelt Meindert Schroor van de Waddenacademie, is het voor de gelegenheid gedigitaliseerde standaardwerk  The Ecology of the Wadden Sea uit 1983 van Wim Wolff.

[…] ik een en ander opgezocht en wat blijkt: de naam Kalkman (die ik wel kende) is een synoniem voor Engelsmanplaat. Vooral in Wierum en omgeving wordt deze oude naam nog gebruikt, vanwege de vele schelpen (=kalk) […]

[…] armoedige maar ongedwongen vertoning heen. Het eenvoudige maar prima ontbijt maakt veel goed. Deze humoristische beschrijving van het hotel is ook […]

Sluit je aan bij Noorderbreedte!
Laat u informeren en inspireren over alles wat mooi, bijzonder en in ontwikkeling is in het Noorden!
vanaf €37,50