In alle zes workshops van het Keuningcongres Extra Tussen Aa en Hunze discussieerden de deelnemers ruim anderhalf uur over het begrip culturele identiteit. Hoever ga je in je zoektocht naar identiteit terug om vooruit te kunnen kijken? Authenticiteit, maar ten koste van wat?

Als er in de discussies één ding al snel duidelijk werd, dan was het wel het feit dat niemand culturele identiteit opvatte vanuit het perspectief van het landschap als een soort openluchtmuseum van menselijke activiteiten. Iemand zei het heel beeldend op de volgende manier: ‘Het heeft geen zin om het landschap in kunsthars te gieten en te zeggen tot zover en niet verder!’
Het algemene gevoelen was dan ook dat culturele identiteit wel degelijk alles te maken heeft met dynamiek en ontwikkeling. In één workshop viel de kreet: ‘De zweeftrein van vandaag de culturele identiteit van morgen’. Elders pleitte iemand ervoor om in elk geval een aantal varkensloopstallen in stand te houden vanwege de informatie die dat soort gebouwen kunnen verschaffen aan volgende generaties.
De vraag die al prate…

Trefwoorden