Hoogleraar Revitalisering van stad en land Zef Hemel blogt de komende weken over zijn wandelingen door het Noorden. Hij laat zich daarbij inspireren door woorden van de Franse filosoof Bruno Latour: ‘Laat ik gewoon uitgaan van waar ik ben, ground zero, het eerste beste paadje in het struikgewas inslaan en kijken waar ik uitkom’.

Komende maand april wandel ik van Stavoren naar Nieuweschans. Het wordt de eerste van een reeks langeafstandswandelingen die ik als hoogleraar ‘Revitalisering van stad en land’ aan de Rijksuniversiteit Groningen, in Noord-Nederland ga maken de komende vier jaar.

Mijn leerstoel is een initiatief van de Abe Bonnema Stichting, bedoeld om het academische denken over de toekomst van gebieden als Friesland en Groningen te stimuleren. Over de Randstad wordt voldoende nagedacht, maar over het noorden veel te weinig. Twee universiteiten bleken geïnteresseerd. In Groningen maak ik deel uit van de Faculteit der Letteren, in Delft die van Bouwkunde. Ik verbind de studenten die reflecteren over de geschiedenis van stad en land met de studenten die ontwerpen.

Waarom zou een professor in hemels…