Is de waterstofeconomie in Groningen toekomstmuziek? Of ontwikkelt de fossiele industrie een nieuw verdienmodel waarin het Noorden opnieuw fungeert als wingewest?

Het industriecluster in de Eemshaven draait op volle toeren, maar zonder vervuilende uitstoot. Auto’s en vrachtwagens zoeven nagenoeg geruisloos door de provincie, uit de uitlaten komt niets. Behalve als een auto hard optrekt, dan spetteren een paar druppeltjes water op het asfalt. En iedereen zit er warmpjes bij, dankzij elektrische warmtepompen. Zelfs de gasrotonde heeft een nieuwe bestemming gekregen en zorgt voor werk en bedrijvigheid in het Noorden.En dat allemaal dankzij het meest voorkomende element in het heelal: H, oftewel waterstof. Dit kleur-, reuk- en smaakloze gas kan elektriciteit opslaan, maar ook vervoer en industrie van energie voorzien. Maar vooral: het gaat de toekomst van het Noorden voorgoed veranderen. Tenminste, als we de pleitbezorgers van de waterstofeconomie m…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.