Aan de rand van de stad Groningen, verstopt tussen het groen, bevindt zich een regelarm, eigenzinnig ‘dorpje’. Krakers en woonwagenbewoners trokken hier in 2001 naartoe om de vrijheid te vinden.

‘Ik ben een buurtbieb aan het maken.’ Jazzmuziek en klusgeluiden ontsnappen uit de werkplaats van Pink Smeenge (63). De hout­bewerker is druk in de weer met zijn zaagmachine, een paar stappen verwijderd van zijn verblijf. ‘Het is heerlijk om hier in eigen tempo bezig te zijn. Voor veel mensen is geld erg belangrijk. Nou, geef mij maar tijd.’Smeenge woont in een afgelegen deel van de gemeente Groningen, aan het Hoendiep. Op deze bosrijke locatie is ruimte voor zeventien percelen, die plaats bieden aan houten huisjes en woonwagens.

Ruig clubje

De gemeente bood Smeenge en andere huurders 21 jaar geleden deze plek aan. Velen van hen woonden hiervoor op het EnCeHa-terrein, gelegen bij het spoor aan de Admiraal de Ruyterlaan. Hier werd sinds 1977 een pand gekraakt en het gebied liep sn…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.