Redacteur Freya Zandstra tipt het boek Braiding Sweetgrass van Robin Wall Kimmerer.

Terwijl de omgekeerde vlaggen wapperen en de trekkers ronken, trek ik me terug met een boek. Braiding Sweetgrass blijkt een goed medicijn te zijn tegen tweespalt, miscommunicatie en oorlogszucht. Het biedt een heel ander perspectief: als je de planten en dieren, al het leven om je heen als je oudste leraren beschouwt, kun je niet anders dan dankbaar zijn voor alle geschenken van de aarde en voor haar willen zorgen.

Door de ogen van de traditie van de Native Americans en met hun taal, zet Robin Wall Kimmerer onze maatschappij in een heel ander licht. Opeens kun je onze stikstofcrisis alleen maar uitleggen als een gevecht om het recht de aarde te verwoesten. Maar de aarde is sweetgrass, een heilig gras, dat alleen geschonken kan worden, nooit verkocht. In het Nederlands heet het veenr…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.