Tot en met 13 november is de tentoonstelling Kibboets op de Klei te zien in Museum Martena in Franeker.

Een geschiedenis die tot dusver voor de meeste mensen verborgen is gebleven, zelfs voor schrijver dezes, die toch echt in Franeker is opgegroeid.

In 2017 dook er een filmpje op over een kleine Joodse landbouwschool die van 1934 tot 1942 in Franeker huisde en waar negentig Joodse jongeren uit heel Europa een veeteelt- en landbouwopleiding volgden op boerderijen in de omtrek, om uiteindelijk in het Beloofde Land een bestaan op te kunnen bouwen. Het filmpje, de beelden waarop de tentoonstelling gebaseerd is, werd gemaakt door arts Jacob Bramson van het Psychiatrisch Ziekenhuis Franeker. Het heeft de oorlogsjaren overleefd omdat het was ingemetseld in het altaar van een bevriende priester.

Reyer Boxem is fotograaf

Tijd voor een leuk uitje, op zoek naar een nieuw boek of zin om je blikveld te verbreden? Nb-redacteuren tippen je in deze rubriek over hun favorieten.