Nb-redacteur en initiatiefnemer van Pleed Dorine van den Beukel tipt de tentoonstelling 100% wol in het Fries Landbouwmuseum.

Op dijken en in weilanden zien we nog wel schapen lopen, maar hun wol gebruiken we meestal niet meer. En dat terwijl wol vroeger zo gewoon was en er zulke prachtige dingen mee te doen zijn. Daarom maakte Pleed in samenwerking met het Fries Landbouwmuseum een tentoonstelling over deze prachtige grondstof: 100% wol, tot en met 1 november te bezoeken.

Nooit eerder waren ze samen te zien: het Friese melkschaap, prachtige antieke wollen stoffen, spintolsteentjes uit de Friese terpen, het blauw van Eise Eisinga, de gestopte sokken van een Elfstedenwinnaar, werk van moderne ontwerpers als Christien Meindersma en Claudy Jongstra, en natuurlijk de wolredders-community van Pleed zelf. De tentoonstelling laat zien hoe mooi wol is en – bovenal – hoe het materiaal weer gewoon kan worden.

Dorine van den Beukel is vormgever, grondstofonderzoeker en initiatiefnemer van Pleed

Tijd voor een leuk uitje, op zoek naar een nieuw boek of zin om je blikveld te verbreden? Nb-redacteuren tippen je in deze rubriek over hun favorieten.

Trefwoorden