Eenderde van de Groningse huizen is in de laatste dertig jaar gebouwd. Een groot deel daarvan moet nu versterkt worden. Al die kosten waren overbodig geweest als de overheid direct bouwers had verplicht om anders te bouwen op een gasveld.

In 1993 gingen de gasregenten ‘de tunnel’ in, zo bevestigde de eerste verhoorweek van de parlementaire enquête. Gaswinning was veilig, beweerden ze. Er waren kleine aardbevingen mogelijk, maar die zouden amper schade aanrichten. Die benadering werd het uitgangspunt voor beleid, voor schaderegelingen, gaswinningen en voor bouwwerken.

Met een meer open vizier had de geschiedenis er zo uit kunnen zien:

In 1993 begon het te dagen: gaswinning op het Groningerveld zorgt voor beweging in de ondergrond. Daarom voerde Groningen een provinciaal bouwbesluit in. Alle nieuw te ontwerpen gebouwen moesten er rekening mee houden dat er aardschokken zouden kunnen plaatsvinden. Bestuurders stelden de veiligheid van de bewoners voorop.

De NAM moest zich daarnaar schikken en kon niet langer ontk…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.