Samen met podcastgrootgrutter Gijs Groenteman werkt Daniël Lohues aan een prachtige podcastserie, Liedjes van Lohues, over hun beider grote liefde: muziek.

In de aflevering over zangeres Marlene Bakker gaat het onder meer over de subtiele verschillen en variaties binnen (zang)taal (‘streektaal in streektaal’), de geschiedenis van het Nedersaksisch, Gronings, Drents, Sallands en Twents. Zacht in plaats van het veronderstelde hard: streektaalmuziek hoeft niet altijd over crossen en bierfeesten te gaan. En over hoe muziek in het verleden het vooroordeel over het platteland eigenlijk altijd bevestigde in plaats van wegnam.

Lohues vertelt over de vrijheid die zingen in het Drents hem gaf, bij gebrek aan echte voorbeelden. Over lange klanken − en hoe die zich zo mooi lenen voor zangtaal, muzikale verliefdheid en moedertaal.

Reyer Boxem is fotograaf

Tijd voor een leuk uitje, op zoek naar een nieuw boek of zin om je blikveld te verbrede…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden