Schaatspret, afbrokkelende gewoontes en een opwarmende aarde. Regisseur Tatiana Pratley projecteert een veranderende wereld op de ijsbaan van Wergea in Under Wetter, de nieuwe voorstelling van Tryater en dansgezelschap Ivgi&Greben.

Achterin de Grote Zaal van Tryater staat een ingeklapte tribune met rode stoelen te wachten op publiek. Voor de tribune valt een voorzichtige zonnestraal op een tafel met scripts, waar vier castleden van Under Wetter druk aan het repeteren zijn. De stemmen van acteurs Tamara Schoppert en Rogier in ’t Hout vullen de grote, lege ruimte. In afwisselend Fries en Nederlands discussiëren ze over de verkoop van de ijsbaan van Schopperts personage Afke. Tegenover hen zit regisseur Tatiana Pratley aandachtig te luisteren. 

Under Wetter vertelt het verhaal van de familie Kingma, die al jaren een ijsbaan en boerderij in Friesland heeft. Wanneer de boerderij van Afke in moeilijkheden komt staat ze voor een dilemma: houdt ze zich aan haar familiebelofte om de ijsbaan te onderhoude…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.