Brood van een Drentse bakker, van graan van een Drentse boer. Dat is twee keer Drents. Dubbel Drents heet het brood dan ook, het staat er op.

Je hebt Dubbel Drents volkoren, rogge, wit, spelt en extra donker. En speciaal brood voor bijzondere dagen, met kersen, abrikoos, banketbakkersroom of ander lekkers erin.

Aan de wieg van Dubbel Drents-brood, dat sinds 2018 bestaat, staat Patrick Harms (51). Harms is bakker in hart en nieren en uiteraard Drent. Als puber was hij niet weg te slaan uit de bakkerij van de ouders van een vriendje uit Zeijen, waar hij opgroeide. Dat Patrick het bakkersvak zou kiezen stond snel vast. ‘Je kunt er alles in kwijt. Je begint ’s ochtends en na een paar uur heb je, met je handen, van een geweldig mooie grondstof iets prachtigs gemaakt.’
Patrick en zijn vrouw hadden een zaak in Leeuwarden. Later openden ze vier bakkerswinkels, in Vries, Eelde, Zuidlaren en Groningen. Op een industrieterrein in Tynaarlo stond de loods waar de producten werden gebakken.
‘Mettertijd kom je er achter hoe je zelf wilt leven’, zegt Patrick die het zo gezond mogelijk probeert te doen. ‘Je hebt maar één lichaam, daar moet je goed om denken.’ Harms vindt het prettig te weten waar zijn voedsel vandaan komt en verkoopt graag brood van dicht bij huis.
Al voordat hij de term korte keten leerde kennen, meldde de bakker zich bij een boer uit Zeegse, die hij toevallig kende, om te overleggen of hij graan van hem kon afnemen. Het graan dat hij bij die Zeegser boer kocht ging naar de molen van Jan Pot in Kropswolde.
Diverse Drentse boeren laten in Kropswolde – okay, in Groningen – hun graan vermalen tot meel. Op dit moment maken twintig Drentse bakkers er Dubbel Drentse dingen van. Die zijn bij 35 verkooppunten te koop.
Studenten van de opleiding Food, Life and Innovation van MBO Terra helpen het merk Dubbel Drents uit te bouwen. Het is niet bij brood gebleven. Onder de Dubbel Drents-paraplu worden ook kaas, worst, bier, asperges en koolzaadolie verkocht. Harms is alleen bij de broodtak betrokken.
Eigen winkels heeft hij niet meer, tegenwoordig verhuurt hij zich vier dagen per week als zzp’er aan collega’s. Maar op vrijdag is hij te vinden in zijn voormalige loods in Tynaarlo, waar hij nog een stukje van huurt. Dan bakt hij een eigen Dubbel Drents-assortiment waaruit klanten van tevoren kunnen bestellen. Zijn goedkoopste brood is 3 euro 70. Duur? ‘Ik vind het niet duur.’ En er is vraag. Vorig jaar begonnen met dertig broden per week, bakt hij er nu wekelijks meer dan tweehonderd.
Je zou hem een ambassadeur voor Dubbel Drents kunnen noemen. Hij vertelt hoe belangrijk het is participerende bakkers enthousiast te houden. ‘De interesse verslapt snel. Er zijn veel grondstofleveranciers en sommigen komen heel vaak bij je langs om hun aanbod te promoten. Ik kan niet zo vaak langsgaan. Ik heb mijn eigen werk ook nog. Maar we hebben wel een leuk idee. Het plan is dat ik workshops ga geven bij bakkers, wat ze allemaal voor lekkere Dubbel Drents-producten kunnen maken. En dan mogen ze ook proeven.’

Trefwoorden