De afstand tussen producent en consument is nog nooit zo groot geweest als nu. Daar zitten voor-, maar ook grote nadelen aan. Daarom raken 'korte ketens' steeds meer in opkomst. Dorine van den Beukel zoekt in deze blogserie uit wat de rol is en kan zijn van deze korte ketens.

Gelijke monniken, gelijke kappen. Iedereen moet zich houden aan de wet, maar dan wel aan de specifieke set regels die op hem of haar van toepassing zijn. Voor veel kleine duurzame initiatieven en startende bedrijven in de korte keten is de werkelijkheid helaas anders. Voor hen bestaan er geen passende regels en daarom krijgen zij steevast de strenge, oude kap aangemeten die ooit maatgemaakt werd voor de massaproducerende grote bedrijven uit de lange ketens. En dat houdt veel vooruitgang tegen.

Wie de verslagen leest van de eerste arbeidsinspecteurs die
meer dan honderd jaar geleden de werkomstandigheden van Friese vlaswerkers
onderzochten, snapt waarom het fijn is dat er regels zijn.

In de zomer werd het vlas geteeld en geoogst. In de winter,
als het andere buitenwerk stillag, …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.