‘Wij zijn meiden, hè’, verklaart Janneke Kuiper (29) de knalroze kaft van het boek dat ze schreef met Heleen van Wijk. Plastic bedankt! gaat over de mooie en mindere kanten van dat o zo handige materiaal.

Liever luisteren? Dat kan! Luister hier naar het artikel ‘Plastic bedankt!’, geschreven en ingesproken door Ellis Ellenbroek.

Van Wijk (28) heeft als businessmanager circulaire economie bij Groningen Seaports veel met plastic soep te maken. Maar Kuiper? Hoe kwam het plastic op het pad van de mede-eigenaar van uitzendbureau Snel in Uithuizermeeden?

Het begon in 2019. Snel en Groningen Seaports organiseerden samen vanwege World Clean Up Day een schoonmaakactie bij de Eemshaven. Nu zijn Kuiper en Van Wijk allebei niet van de halve maatregelen. Daarom richtten zij na die eerste keer – met Kuipers zus Ineke – de Northern Netherlands Plastic Foundation (NNPF) op. Daarmee willen zij meer schoonmaakacties houden, regionale afvalrecycling-initiatieven samenbrengen en les over plastic geven op scholen. Kuiper: ‘Toen Heleen en ik op een avond aan de statuten van de NNPF werkten, zeiden we tegen elkaar: we kunnen ook wel een boek maken.’

Plastic bedankt! brachten ze afgelopen december in eigen beheer uit. Het vertelt de ontstaansgeschiedenis van plastic en aanverwante kunststoffen. Van de uitvinding van bakeliet, aan het begin van de twintigste eeuw, van pvc, nylon, piepschuim en zo verder. Wat kon je er veel van maken om het leven te veraangenamen! Rietjes, panty’s, Tupperware-bakjes, Lego, injectiespuiten, tassen. Dat kon natuurlijk niet eeuwig blijven duren.
Kuiper en Van Wijk schetsen in deel twee van hun boek een heleboel initiatieven om de planeet te redden van de ondergang. Noord-Nederland blaast een aardig partijtje mee. De populaire Dopper-fles bijvoorbeeld komt uit Emmen. De Eemshaven is het toneel van veel duurzaamheidsacties. En het bedrijf Bollegraaf Recycling in Appingedam bestaat zestig jaar!

De auteurs geven ook tips. Koop duurzame schuursponsjes, organiseer eens een kledingruil, lever piepschuim in bij een afvalbrengstation, gebruik een microplasticvezelfilter voor je wasmachine, want synthetische kleding zit vol met microplasticvezels. Donderdúfkes, noemen de Groningse schrijfsters ze.
Hun toon is licht. Bewust. Doffe ellende natuurlijk, die plastic soep, maar door de boodschap met humor op te dienen, hopen ze meer mensen te bereiken. Via haar uitzendbureau ontmoet Kuiper veel mensen die hun schouders ophalen over klimaatveranderingen. Collega’s, klanten, ondernemers die ‘niet heel slecht zijn of zo’, maar die om zich heen groen gras zien, een blauwe hemel, en die frisse zeelucht inademen. ‘Zij zien het probleem niet. Begrijpen het niet als Europa ineens met aangescherpte regels komt. Ze zeggen: Wat moeten wij ermee? Hoezo? Doe even normaal! Dat is de tendens hier.’
Je hoeft heus niet je hele leven om te gooien, volgens Kuiper. ‘Maar wees je bewust van wat er gaande is. We moeten er met zijn allen wat aan doen.’ Vind de groene doener in jezelf. Kuiper steekt ook zelf geregeld de handen uit de mouwen. In de stad Groningen waar ze woont, raapt ze zomers met een vriendin zwerfvuil, soms zelfs behoorlijk ver van huis. En pas nog is ze met handschoenen aan en een grijper in de weer geweest bij het UMCG: achteloos weggesmeten mondkapjes verzamelen. Ze doet wat ze kan. Maar zij is zeker niet perfect: ‘Ik ga mezelf niet op een voetstuk plaatsen, helemaal niet.’ Ze trekt aan haar streeptrui. ‘Ik draag hem tien jaar, maar deze komt wel uit China, waarschijnlijk niet gemaakt onder de beste omstandigheden.’

Plastic bedankt!
€ 14,95 Te bestellen via aboutmidori.com