Mark Sekuur recenseert het boek 'De Hondsrug - landschap van eeuwen'. Het boek 'beschrijft de geschiedenis van het Hondsruggebied en dat doet het op een verrassend brede en toegankelijke wijze', aldus Sekuur.

Elk persoon die wel eens de hoogtekaart van Nederland heeft bekeken zal de strakke langgerekte kaarsrechte heuvel tussen Emmen en Groningen hebben opgemerkt. Maar zal de reiziger die over de N34 rijdt en de bordjes ‘Hunebed Highway’ ziet staan weet hebben van de herkomst van de zwerfkeien waarmee de hunebedden zijn gemaakt? Of zal het baasje die zijn hond uitlaat weten dat de hond lekker aan het zwemmen is in een pingoruïne of uitblazingskom? 

De Hondsrug en haar omgeving is een gebied met een noemenswaardige geschiedenis, die tot 2,5 miljoen jaar teruggaat en inmiddels gewaardeerd is als UNESCO Global Geopark. Het eind 2020 verschenen boek De Hondsrug – landschap van eeuwen beschrijft de geschiedenis van het Hondsruggebied en dat doet het op een verrassend brede en toegankelijke wijze.  

De Hondsrug neemt de lezer mee in de geologische ontstaanswijze van het gebied. Lang geleden toen massa’s ijs het gebied kneedde, een poolwoestijn het landschap een ijskoude zandbak liet zijn en natte warmere periodes een weelde aan groen gaven. De overblijfselen van die periode zijn sporen die je, met een geoefende blik, in het hedendaagse landschap kunt onderscheiden. Het boek helpt je om het landschap te lezen en begrijpen. Dit wordt gedaan aan de hand van een grote diversiteit aan abiotische en biotische onderwerpen, waar soms met een flinke verdieping én met concrete ‘hotspots’ (bezoekwaardige plekken in het Hondsruggebied) waar de geschiedenis concreet zichtbaar is. 

Het blijft niet alleen bij de geologische ontstaanswijze. Ook de culturele rijkdom wordt uitgebreid behandeld. Zo komt het laatste dorp op de Hondsrug (‘Stad’) in een apart hoofdstuk langs, wordt de turfwinning, die van groot belang voor de ontwikkeling van dit gebied is geweest, behandeld en wordt de voorheen belangrijke handelsroute tussen Coevorden en Groningen uitgediept. 

De afwisseling tussen cultuur en natuur geeft een mooi en breed inzicht in het gehele verhaal van het Hondsruggebied. Daarbij is het boek op een toegankelijke en verhalende wijze geschreven. Het hoofdstuk over de veenontginning leest daardoor bijna als een roman. De mooie foto’s en prachtige illustraties van Ulco Glimmerveen, waarin je een beeld krijgt van het leven in dit gebied in de afgelopen honderdduizend jaar, versterken het verhaal door de geschiedenis letterlijk zichtbaar te maken. 

Eén van de bijkomstigheden van het jaar 2020 is dat we het buitenleven hebben herontdekt. Voor ieder die wel eens in het Hondsruggebied recreëert en/of woont is het boek een absolute aanrader. Om beter inzicht te krijgen in de ontstaanswijze van dat ene vennetje of bijzondere heuveltje, om bijvoorbeeld eens een kleine uitstap te maken naar een soms wat verscholen hotspot of om geïnspireerd te raken door een van de wandelroutetips. Daarmee wordt het landschap meer dan een bordje langs een snelweg. 

De Hondsrug – landschap van eeuwen, is voor €27,50 te koop via de bekende boekhandels en de website van Het Drentse Landschap.