Kimaatambassadeurs Loes (17) en Vera (19) volgen voor Noorderbreedte de klimaatadaptatieweek van 19 t/m 25 januari en bloggen daarover. In dit blog gaan ze dieper in op hoe moeilijk het is om écht in actie te komen.

Loes en Vera zijn allebei als klimaatambassadeurs verbonden aan de organisatie Youth for Climate Adaptation, als onderdeel van de Klimaatadaptatieweek Groningen. Klimaatverandering is een van de grootste uitdagingen van dit moment. Stakingen met miljoenen jongeren wereldwijd geven aan hoe belangrijk jongeren het vinden om een stem te hebben in hoe we met die verandering omgaan. Op 22 januari 2021 vindt online YfCA Conference over klimaatadaptatie plaats. Jongeren over de hele wereld komen dan samen om te werken aan klimaat, klimaatverandering en klimaatadaptatie. Meer weten over klimaatadaptatie en de conferentie gratis bezoeken? Check youthforclimateadaptation.org

Vorige week vertelden we over onze persoonlijke motivatie om mee te doen aan YfCA en over actief meedoen in de maatschappij. Deze week gaan we daar nog wat dieper op in: het in actie komen. Want dat blijkt moeilijker dan verwacht. 

Vera: ‘Wat hebben jullie voor die schoolopdracht waar je vorige keer over vertelde uitgevoerd de afgelopen tijd?’

Loes: ‘Eerlijk gezegd heb ik het gevoel dat ik helemaal niks heb gedaan. Samen met mijn groepje heb ik wat ideeën bedacht. Daarna deden we daar onderzoek naar, waaruit vaak bleek dat de ideeën te moeilijk waren om echt waar te maken.  

Vera: ‘Dat gevoel van niks doen begrijp ik wel. Ik zie een zekere tegenstelling in de dingen die we zeggen. Onze uitsmijter is “I act & adapt”, maar “acting” blijkt niet zo makkelijk te zijn als het klinkt. Ik hoor om mij heen steeds meer frustratie over de vergadercultuur waarmee we te maken hebben, van studiegenoten, familie, en de wethouders met wie we gesproken hebben. Toen opeens realiseerde ik me dat ik zelf onbewust mee ga in die cultuur: ik heb alleen maar zitten praten de afgelopen maanden!’ 

Loes: ‘Wat ons er misschien van weerhoudt om ideeën tot werkelijkheid te maken, is dat we vaak geen link hebben met degenen die onze ideeën kunnen realiseren. Ik en vele anderen zullen ideeën hebben waarvan wij zelf niet aan staat zijn om ze uit te voeren of daar hulp bij nodig hebben. Dus wat we nodig hebben zijn platforms waar je met (internationale) mensen je ideeën kan delen. Misschien ziet iemand anders het idee en kan die je helpen om het idee tot werkelijkheid te maken. De YfCA conferentie sluit hier mooi op aan! Hier komen mensen van over heel de wereld samen om met hun goede ideeën en halve plannen door middel van samenwerking verder te komen.’

‘Ik heb alleen maar zitten praten de afgelopen maanden!’

Vera Santing

Loes: ‘Ook hoef je grote ideeën niet in een keer op de grootte te doen die je uiteindelijk wenst. Eerst kun je beginnen met iets kleins, wat gaan experimenteren en kijken of het aanslaat. Neem bijvoorbeeld het groen maken van daken. Eerst kun je een klein deel vergroenen en als het aanslaat dan zullen andere mensen het hopelijk ook sneller doen waardoor het project groter wordt.’

Vera: ‘Ja, helemaal mee eens. Ik heb er zelf soms moeite mee dat zo’n conferentie vooral veel “blabla” lijkt, terwijl we juist graag die actie willen. Maar je moet toch ergens beginnen met het delen van ideeën. Naast onze conferentie is er een Groningse ontwerp manifestatie, komen er Nobelprijswinnaars aan het woord en delen we allerlei kennis over klimaatadaptatie. Dit is natuurlijk super belangrijk om vervolgens daadkrachtig aan het werk te kunnen.’ 

Loes: ‘Eigenlijk zoeken we naar confrontatietherapie! Bijvoorbeeld door op school in de lessen meer tijd aan de klimaatcrisis te besteden, of reclames bij bushaltes op te hangen. Door klimaatadaptatie, -mitigatie en klimaatverandering meer onder de aandacht te brengen zullen mensen ook sneller wat gaan doen.’

Vera: ‘Precies, we willen confronteren! Het event is heel interactief opgezet. Er is hard gewerkt om zoveel mogelijk energie te genereren (menselijke energie ;)), ondanks dat nu alles online moet.’

‘Eigenlijk zoeken we naar confrontatietherapie!’

Loes van Dam

Loes: ‘Inderdaad! In de meets die we hebben voel je die energie ook zeker! Wel jammer dat je geen idee hebt hoe de anderen eruit zien, verder dan hun schouders en gezicht. En even snel iets regelen doordat je elkaar tegenkomt zit er ook niet in.’

Vera: ‘Maar ondanks dat schreven we toch een Actie Agenda die vol staat met kansen en wonen we masterclasses bij waardoor we allerlei interessante dingen leren. Daarnaast is het ook nog gelukt om écht actief aan de slag te gaan in samenwerking met meerbomen.nu. Nog een ruime week en dan wordt onze Actie Agenda gepresenteerd, vanaf dat moment kunnen we met volle overgave in actiemodus. Hoe we dat gaan doen vertellen we je de volgende keer!’