Hoe de corona-versie van de Youth for Climate Adaptation Summit eruitziet, is nog niet precies bekend. Grotendeels online en met een bescheiden live-gedeelte, vermoedt Florin Giurca (21).

Hij is medeorganisator van de jongeren-top, op 22 januari in Groningen. Deelnemers gaan er input verzamelen voor de ‘grote-mensenversie’ Climate Adaptation Summit, drie dagen later, waarvan Nederland gastheer is.

Giurca komt uit Roemenië. De jongerentop helpen organiseren is bepaald niet zijn enige activiteit. Hij kickbokst, loopt hard en studeert Liberal Arts and Sciences aan het University College van de RUG. Twee jaar geleden kwam hij voor die studie naar Groningen en zette hier meteen maar een duurzame fietskoeriersdienst op, Greenfiets.
Hij citeert een Roemeens gezegde: juist van nietsdoen word je moe. Veel dingen naast elkaar ondernemen, hij krijgt er energie van. Wat ook helpt: hij heeft een missie.
Zijn vader nam hem als kind mee hiken in de Karpaten. De jonge Giurca genoot van de ongereptheid van dat reusachtige woud. ‘Het groeide uit zichzelf, zonder menselijke bemoeienis. Maar toen ik er een paar jaar geleden weer was, schrok ik me dood. Bomen waren omgehakt, overal plastic troep. Voor mij waren die Karpaten heilig, ik begreep niet waarom mensen het maagdelijke woud hadden geschonden.’
Het liet hem niet los. Giurca kwam tot de conclusie dat de natuurschade niet het werk was van slechte lieden die de wereld om zeep willen helpen, maar meer het gevolg van hebberigheid, gemakzucht, gebrek aan kennis en toegankelijke alternatieven. ‘We willen het hout van die bomen voor van alles en nog wat gebruiken, we grijpen naar plastic omdat het zo goedkoop is en laten het vallen als we het niet meer nodig hebben.’
Giurca’s missie is alternatieven lanceren die goed zijn voor planeet én portemonnee. Neem Greenfiets. Dat gebruikt afbreekbaar verpakkingsmateriaal en rekent bescheiden tarieven. Giurca heeft twee e-bikes en een gewone fiets en twee hulpen. Zijn bedrijf bezorgt vooral voor kleine ondernemingen en winkels in de stad Groningen.
Eerdaags breidt Greenfiets uit met een bezorgservice van eigengemaakt vegan voedsel. Giurca oefende al met veganistische sandwiches, verpakt in bananenbladeren. Voor dat experiment mocht hij de keuken van een restaurant in de binnenstad gebruiken. Helaas duurde de proef maar drie weken. ‘De eigenaar is terughoudend ten opzichte van vegan. En corona brak uit.’ Giurca vond een nieuwe partner in macaronbakkerij Smaakarons, en een nieuwe kooklocatie bij The Village, studentencomplex voor internationale studenten. Ze gaan recepten delen op de website, belooft hij. Om te laten zien dat de veganistische keuken voor iedereen bereikbaar is. ‘Mensen beginnen niet aan vegan omdat ze denken dat het moeilijk is. Ze vragen zich af waar ze ingrediënten kunnen kopen, hoe ze die moeten klaarmaken en of ze wel voldoende proteïnen binnenkrijgen.’ Hij is zelf veganist en weet dat veganistisch koken al kan met alledaagse spullen. ‘Zwarte bonen en linzen bijvoorbeeld, boordevol proteïnen en gewoon te koop in de supermarkt.’
Natuurlijk streeft hij naar een winstgevende business. Maar mocht de jongerenklimaattop veganistische sandwiches willen aanbieden aan gasten, of doen zich klusjes voor waarbij een e-bike handig is, dan hoeft hij daar geen profijt van te hebben. ‘Mijn fietsen mogen ze gratis gebruiken. Voor sandwiches zal ik een speciale prijs rekenen.’

Jongerentop klimaatadaptatie. Van 19 t/m 25 januari 2021. klimaatadaptatiegroningen.nl