Wereldwijde waterschaarste is een probleem. Een mogelijke oplossing? Recyclen! Klimaatdraaier Luuk Jeeninga (42) liet een hydraloop in zijn huis installeren.

Ze hadden eerlijk gezegd nog nooit van een hydraloop gehoord. Toch zeiden Luuk Jeeninga (42) en zijn vrouw vlot ja toen ze het apparaat bij hun nieuwe huis kregen aangeboden. Een systeem om water te recyclen paste naadloos bij de andere maatregelen die ze hadden genomen: geen gas, zonnepanelen en de vloer- en muurverwarming infrarood.

Ruim twee jaar woont het stel met zijn twee zoons (10 en 13) nu in nieuwbouwwijk Blitsaerd, randje Leeuwarden. Telkens als Luuk Jeeninga na een dag werken de oprit oprijdt, is hij blij. ’s Avonds kan hij vanuit de tuin de vuurtorenlamp van Ameland zien, de omgeving is groen en het comfort van de nieuwe woning is ongekend, vergeleken bij dat van hun oude jarendertighuis. ‘Wij hebben dertien jaar met veel plezier op ons vorige adres gewoond, maar als ik nu weer eens in zo’n huis kom, merk ik het verschil. De deuren moeten dicht, anders tocht het als een gek.’ 

De hydraloop staat in de garage. Op het eerste gezicht lijkt hij op een grote koelkast. Het afvalwater uit de beide badkamers wordt ernaartoe gepompt, gefilterd en opgeslagen. ‘Met dat gefilterde water doen wij onze was en spoelen wij de toiletten door. Daarna verdwijnt het water pas in het riool.’

De hydraloop is een vinding van het Leeuwarder bedrijf Hydraloop Systems, dat er inmiddels hoge ogen mee gooit. De recycler won in januari op de internationale technologiebeurs CES in Las Vegas maar liefst vier prijzen, waaronder die voor beste duurzame innovatie. De familie Jeeninga had de loop toen al haast een jaar in gebruik. In Blitsaerd werd er voor het eerst op wat grotere schaal mee proefgedraaid. Het apparaat is er vanaf vierduizend euro, maar de Blitsaerd-bewoners kregen er een gratis, een pre-productiemodel met de kinderziektes die daarbij horen. Jeeninga kan erover meepraten. Het gefilterde water uit het opslagvat onder de vloer oppompen, maakte aanvankelijk aardig wat herrie. ‘Telkens als iemand het toilet doorspoelde, hoorde je “prrrrrrrttttt”. Als de wasmachine water nodig had, gaf dat ook veel lawaai.’

Twee van zijn buren zeiden bij voorbaat al nee tegen de recycler. ‘Zij waren huiverig: nieuwe technologie, dus die zal wel snel stukgaan.’ Andere buren lieten de hydraloop er weer uithalen, vanwege het pompprobleem en omdat ze vermoedden dat ze met twee man amper water zouden besparen.

De Jeeninga’s gebruiken met zijn vieren nu een watervoorraad gelijk aan die van een tweepersoonshuishouden. En dat terwijl zij de tuin de voorbije zomers ook flink besproeiden met leidingwater. ‘Drinkwater in Nederland is belachelijk goedkoop’, vindt Jeeninga, die de hydraloop niet heeft genomen om geld te besparen. De wereldwijde waterschaarste motiveert hem. ‘Ik vind het belangrijk dat dit soort technieken om water te hergebruiken verder ontwikkeld wordt. Dat kan alleen als mensen meedoen aan de ontwikkelingscurve en door de onhebbelijkheden in het begin heen kijken.’ Komt nog bij dat hij in de IT werkt en van nature een zwak heeft voor nieuwe technologie.

Nu de fabrikant sommige onderdelen heeft vervangen, maakt de hydraloop geen lawaai meer, hooguit soms nog een licht bromgeluid. ‘Het apparaat doet gewoon zijn werk. Nu en dan kijk ik op de app of hij zich goed vult en goed leegloopt, en dat gaat foutloos.’ 

Deze week zet Noorderbreedte in het kader van #vrijetoukomst het thema ‘water’ in het zonnetje. Lees hier meer. Ook meepraten? Dat kan! Mail naar vrijetoukomst@noorderbreedte.nl of twitter #vrijetoukomst, @tijdschriftNB.