Hoe anders kan toekomstig Groningen eruitzien: het langste bos van Nederland, een zelfvoorzienend energienetwerk, eerlijk voedsel en veel schoon water om in te recreëren. Wat spreekt jou aan?

Komende weken belichten we op de Noorderbreedte-site toekomstideeën van vrijdenkers.  En daarover voeren we graag het gesprek. Met jou en mensen uit jouw leefwereld. 

Het valt niet mee om buiten je eigen dichtbije leven te verzinnen hoe de toekomst eruit kán zien. Kenniscentrum NoorderRuimte van de Hanzehogeschool onderzocht de toekomstplannen van gemeenten en provincie en nam daarna de ruim 900 ingediende plannen van Toukomst onder de loep – je weet wel de ideeën van bewoners waarvoor 100 miljoen ‘aardbevingsgeld’ klaar ligt. Hun conclusie: de meeste plannen blijven dichtbij huis. Noorderruimte viste er 20 Toukomst-plannen uit die juist over de verre toekomst gaan én die niet de ‘bekende beleidspaden’ bewandelen. Deze ‘vrije gedachten’ geven we komende weken ons Noorderbreedte-podium. En hoe leuk zou het zijn als jij deze plannen, ook verder brengt? Hoe? Door te zeggen wat je ervan vindt. Geef je mening, frank en vrij.

Elke week vind je op onze site een verhaal met een verbeelding van een ‘vrij toekomstplan’  dat we ontlenen aan de oogst van Toukomst. We zijn heel benieuwd wat jij ervan vindt! 

Op onze site laten we elke dag iemand reageren op het toekomstbeeld en daarna vragen we diegene het stokje door te geven aan twee volgende meedenkers. Zo kunnen de vrije gedachten zich razendsnel vermenigvuldigen via twitter #vrijetoukomst @tijdschriftNB of mail naar vrijetoukomst@noorderbreedte.nl

Lees hier het interview met Rob Roggema, lector Ruimtelijke Transformaties aan de Hanzehogeschool.