Genieten van de waddeneilanden - al zit je in je luie stoel. 'Glans op het wad' brengt de historie en bewoners tot leven.

De Wadden en haar Waddeneilanden zijn uniek in de wereld. Daar alleen al zouden meer Nederlanders zich bewust van mogen zijn. Het boek ‘Glans op het wad’ kan daaraan een bijdrage leveren omdat het op een aantrekkelijke wijze de rijke en roerige historie van de waddeneilanden beschrijft. Ditmaal met de focus op de sociale ontwikkelingen en minder op de al regelmatig beschreven bijzondere fysisch geografische kenmerken. Het geeft daarmee een interessante inkijk in de rijke historie, met daarin de ooit voor de eilanden zo belangrijke walvisvaart, de rol die de eilanden speelden tijdens de hoogtijdagen van de VOC en een overzicht van de vele verdronken dorpen – wat alleen al een apart boek waard zou zijn. Glans op het wad laat zich samenvatten als een reisverslag langs de Nederlandse (bewoonde) waddeneilanden, met veel aandacht voor de eilandgeschiedenis en aangevuld met mooie foto’s.

Elk hoofdstuk behandelt één van de eilanden en kan afzonderlijk gelezen worden. Het boek kan dienen als voorbereiding op het eilandbezoek, maar is nog leuker om te lezen als je al enigszins bekend bent met het eiland. Het geeft inzicht in de roerige afgelopen duizend jaar, voorziet in een indrukwekkend overzicht van diverse achterliggende feiten en biedt daarmee handvatten om tijdens een vervolgbezoek de vele cultuurhistorische sporen beter te herkennen. Een kopje koffie bij het instituut Hotel Van der Werff op Schier, een fietstocht langs de Vlierede bij Vlieland waar in 1666 een verschrikkelijke zeeslag plaatsvond, of een wandeling door de monumentale Molenstraat van West-Terschelling zal daarmee niet meer hetzelfde zijn als voorheen. 

Échte culturele gebruiken, verhalen, mythen en sagen blijven in het boek grotendeels achterwege. Zo worden enkele opvallende tradities die óók op de eilanden plaatsvinden, niet beschreven. Daarmee geeft het geen volledig antwoord op de beginvraag naar de eiland-identiteit. Dat is jammer omdat er juist op dat vlak interessante dingen te beschrijven zijn. Ook het beperkt gebruik van kaartmateriaal draagt minder bij aan de leesbaarheid. Het boek lezen met ernaast een tablet met daarop bijvoorbeeld topotijdreis.nl tackelt dat deels. 

Desalniettemin is ‘Glans op het wad’ een waardevolle toevoeging voor elke huidige én toekomstige liefhebber van de Waddeneilanden. 
‘Glans op het wad’, door Dick Hoekstra is te koop voor € 22,50 (hardcover) bij een groot aantal Nederlandse boekhandels.