De eerste foto die we nader onder de loep nemen is die van Anneke de Groot in de Groninger Scheurkalender. Op de foto zien we een document over de bevrijding van de Duitsers in Groningen uit het archief van Anneke’s vader, Carolus de Groot. We zien twee kleine foto’s geplakt op papier, een net kader eromheen en een getypt bericht eronder. De handgeschreven aantekeningen doen vermoeden dat er met veel aandacht aan gewerkt is. De foto roept vragen op. Wat bewoog deze man om deze documenten te verzamelen? Wat voor invloed had de Tweede Wereldoorlog op zijn identiteit?  

Precies 75 jaar nadat Groningen werd bevrijd, vertelt Anneke de Groot over het archief wat haar vader tijdens de Tweede Wereldoorlog bijhield. ‘Rond deze dagen vertelde mijn vader altijd veel over de oorlog: “…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Maar om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd en geld. Wij hebben onze lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts 43,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je 5 keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.