Op het kompas dat Groningen vooruit helpt staan deze drie waarden: vrij&open, slim&eigen en samen&apart. Eens?

Hoe kies je uit honderden ideeën wat Groningen het meest vooruit helpt? Noorderbreedte en Studio MARCHA! zoeken voor Toukomst een kompas dat helpt kiezen. Met dit kompas zoeken we waar we samen graag naartoe willen, met daarbij aandacht voor wat was en wat is; want Groningen is er al en heeft al een waardevolle basis. Uit het voortraject destilleerden ze drie kernwaarden. Groningen is  ‘vrij&open’, ‘slim&eigen’ en ‘samen&apart’. Herken je je daarin? Lees hieronder waar de kernwaarden voor staan en vul ze aan.

Vrij&open  Groningen is er al! Het ligt aan zee, het land is ruim en de lucht is schoon. Je kunt hier in vrijheid leven en zijn.

Slim&eigen  Groningen is slim en Groningers pionieren graag. Er is ruimte om innovatieve ideeën uit de universiteitsstad toe te passen in het Ommeland. Maar hou rekening met de Groningers; zij bepalen graag zelf wat ze doen.

Samen&apart  Groningers zetten zich in, voor elkaar én hun omgeving. Dat werkt vooral als er genoeg eigen ruimte is. Stad en Ommeland omarmen elkaar en gaan hun eigen gang: groene buitenruimte voor een oververhitte stad – het beste van twee werelden.

Waarden, wat zijn dat eigenlijk?

Volgens de toonaangevende socioloog J. A.A. van Doorn: ‘Centrale maatstaven met behulp waarvan men het eigen gedrag en dat van anderen beoordeelt.’ 

Waarom zoeken we de kernwaarden van Groningen?

Er is 100 miljoen om Groningen vooruit te helpen en er zijn honderden goede ideeën. Hoe kies je wat het beste past bij Groningen en wat kan de meeste vooruitgang opleveren? 

Hoe vind je waarden?

Noorderbreedte en Studio MARCHA! nodigden Groningers uit om mee te denken. En we vragen jou hieronder om op onze voorlopige resultaten te reageren. We hebben achterhaald welke waarden cruciaal zijn door te kijken naar WAT WAS …. WAT IS …  en WAT KAN ZIJN … Wat neem je mee naar de vernieuwde wereld, wat laat je los en waarover droom je? De wereld mag veranderen, maar we blijven ons graag thuis voelen in Groningen. Zo kwamen we op drie kernwaarden: ‘vrij en open’, ‘slim en eigen’ en ‘samen en apart’. Ze zijn niet in beton gegoten. We horen graag jouw mening en aanvullingen om ze nog beter te ijken.  

Wat denk jij van deze kernwaarden?

Wat denk je ervan: vormt ons drietal – ‘vrij&open’, ‘slim&eigen’ en ‘samen&apart’ – een goed kompas? We denken dat de 100 miljoen euro Groningen vooruit helpt als de projecten goed aansluiten op deze waarden. Maar misschien zien we iets over het hoofd of denk je er anders over. Jij bent nu aan zet om je mening te geven. Hieronder lichten we elke kernwaarde toe. Help jij ons de kernwaarden verrijken? Achter iedere waarde hangt een plek voor jouw reactie!

Kernwaarde – Vrij&open

Groningen is er al! Het ligt aan zee, het land is ruim en de lucht is schoon. Je kunt hier in vrijheid leven en zijn.

Vrij en Open Groningen gaat over het land en de ruimte, maar ook over de drang naar vrijheid. Groningers houden niet van bemoeizucht of het nou gaat over lui die geld komen verdienen (NAM!), gezagsdragers of bureaucraten, Groningers bepalen graag zelf wat ze uitspoken. Voor menig Groninger is autonomie heilig. Gelukkig is er in het Ommeland ruimte en is het eigen erf, de plek waar geen vreemde ogen meekijken, ook ruim. Een fijne vluchtplaats voor stadjers die het in Groningen te benauwd wordt. 

Vrij en open Groningen gaat ook over het landschap: het land aan zee met zijn uitgestrekte horizon. Je krijgt bij het Groninger land de zee cadeau en schone, gezonde, lucht als bonus. De vrije ligging aan zee leent zich voor nieuwe woonvormen, geënt op hoe mensen vroeger in het kustland op wierdes samenleefden. Vrij en open Groningen gaat over ruimte om te vernieuwen om wind en zee beter te gebruiken. Door creatief te zijn, uit te proberen … vrij te zijn. Ja, ik heb een toevoeging.

Kernwaarde – Slim&eigen 

Groningen is slim. Er is ruimte om innovatieve ideeën uit de universiteitsstad toe te passen in het Ommeland. Maar hou rekening met de Groningers; zij bepalen graag zelf wat ze doen.

Studentenstad Groningen trekt veel jonge, slimme koppen. Die kennis uit de stad moeten we in het Ommeland zien in te zetten. Maak wonen in de dorpen aantrekkelijker voor starters. Kunnen die slimme koppen nog wat leren van eigenzinnige Groningers. Want in het Ommeland wonen pioniers, het zit in hun bloed om innovatief te zijn. Niet voor niks is hier bijvoorbeeld een eigenzinnige houten windmolen uitgevonden! Koppel slimheid en pionierszin aan handigheid en je hebt een vruchtbare mix. Energietransitie, nieuwe voedselproductie, circulair wonen – zeg het maar Groningers bedenken er iets slims voor. De universiteit van het Noorden vermenigvuldigt haar kennis (al dan niet via de e-route) in het Ommeland. Daar waait dan ook een frisse wind door de culturele sector. Ja, ik heb een toevoeging.

Kernwaarde – Samen&apart 

Groningers zetten zich in, voor elkaar én hun omgeving. Dat werkt vooral als er genoeg eigen ruimte is. Stad en Ommeland omarmen elkaar en gaan hun eigen gang: groene buitenruimte voor een oververhitte stad – het beste van twee werelden.

Groningers zijn soms op zichzelf. Maar ze zien zichzelf ook graag terug in hun buurt, streek of straat. Waar je je verbonden voelt, voel je je thuis. En waar je je verbonden voelt, heb je invloed. Daar pak je kansen en zet je je in als er problemen zijn. Het doet er toe dat buren elkaar kennen. Dat ze elkaar de ruimte gunnen maar ook samen optrekken om energie op te wekken bijvoorbeeld. Het doet ertoe dat je weet waar je voedsel vandaan komt. Want verbonden betekent ook circulair. De landbouw moet vernieuwen – minder plek innemen (verticaal?), dichterbij de consumenten en misschien wel dichterbij – of in – de stad. Juist voor Groningen, waar landbouw en stad in elkaars invloedssfeer liggen, zijn er kansen om voorop te lopen. Door stadslandbouw ontstaat er ruimte in het Ommeland. Meer groene buitenruimte voor natuur en om de oververhitte stad ruimte te geven. Ruimte om circulair te leven. Stad en Ommeland: dat is het beste van twee werelden. Ja ik heb een toevoeging.

Bente van Leeuwen, Ineke Noordhoff en Maartje ter Veen

Lees meer over Toukomst op www.toukomst.nl en www.nationaalprogrammagroningen.nl