Neem het Waddengebied. De trots van Noord-Nederland. Al ben je er maar één keer geweest, de herinnering aan deze belevenis zal niet snel vervagen. De oogstrelende vergezichten. De hoorbare stilte. De neuszalvende geuren.

Wad? De geuren daar?
Neuszalvend? Maar de zee stinkt toch! Het ‘aroma’ van de Noordzee in het
algemeen en de Waddenzee in het bijzonder wordt chemisch toch bepaald door een
onwelriekende mix van zout, rottende vis, slik en modder, schelpen, en
plankton- en bacteriepoep?

Zet thuis een teiltje
zeewater op tafel, en je gaat al snel over je nek. Dat is althans wat
Noordzee-deskundigen mij bezwoeren in het kader van Hollandse luchten, ruiken aan Nederland, mijn canon van ruim dertig karakteristieke geuren in ons
land. Een uitgave die tien jaar geleden als vanzelf volgde op de serie ‘Neuzen
in het Noorden’ in Noorderbreedte.

We
staan er niet bij stil maar de reuk is van alle zintuigen het meest ‘oer’. En
juist daarom een zeer bepalende factor bij herinneringen. Zeker bij positieve
he…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.