Twee koeien van de zijkant, terwijl een ander koe zijn hoofd erdoor heen steekt. Het is één van de tien winnende foto's van de fotowedstrijd van de Groninger Bodem Beweging.

Het tafereel met de koeien is de favoriete foto van Reyer Boxem, jurylid van de wedstrijd en beeldredacteur van Noorderbreedte. ‘Het is traditioneel en verassend tegelijk,’ zegt hij. De GBB vroeg de amateurfotografen wat hen bewoog in Groningen. Wie naar de tien winnende foto’s kijkt ziet op het eerste gezicht traditionele beelden maar elk met een eigen verhaal.

Wie verwacht er bijvoorbeeld nu nog een twee paarden voor een oude ploeg in de stadstuin tegen te komen. Op de foto van Peter Bulthuis zien we het ouderwetse tafereel in een moderne omgeving.

Of wat te denken van de Grutto in een grasveld vol bloemen, met op de achtergrond een ouderwetse molen. Een typisch Gronings tafereel, terwijl we tegelijk weten dat de Grutto met uitsterven bedreigd wordt.

De tien foto’s van de winnaars laten zien hoe mooi het in Groningen is, maar tegelijkertijd zit daar haar kwetsbaarheid in. De foto’s worden nog tot en met kerst geëxposeerd op het provinciehuis in Groningen. Hopelijk inspireren ze daar ook tot de bescherming van dit soort taferelen.

De tien winnaars:

Bernie Benz
Grutto en de Krimstermolen bij Bedum

Carla Eggens-Voort
Turbulente Tijden in Groningen

Maartje Heeres en Rob Reintsema
De Punt van Reide, een landschapskunstwerk op zichzelf

Henk Zuiderveen
Dijkverhoging tussen Delfzijl en Eemshaven

Onno Broeksma
Het Groningerland

Jaika Beale
Een Gronings plaatje

Kees Faber
Beweging

Peter Bulthuis
Ploegen met opa op stadstuin Toentje in Groningen

Elise Portier
Stille getuigen van een verlaten aardappelveld bij Froombosch

Harm Post
Groningen in vuur en vlam