Nu online: de vernieuwde Noorderbreedte-site Met dit nummer vieren we de vernieuwde website van Noorderbreedte. Met daarop een goed doorzoekbaar archief om in te struinen en speciale series voor het web. Maar ook de belangrijkste artikelen uit het tijdschrift. Omdat we geloven dat goede journalistiek voor iedereen beschikbaar moet zijn. Zo kun je het hele jaar door van Noorderbreedte blijven genieten.

Als Geschiedenis en Toekomst twee koninginnen waren, wie zou er dan machtiger zijn? De toekomst bepaalt wat er nog gaat komen, daar leven onze dromen en onze kansen. En de geschiedenis? Tja, die hebben we achter ons gelaten. Of ligt het toch anders? Ligt alles besloten in de keuzes die we n├║ maken en doen we dat op basis van onze ervaring en onze geschiedenis? Als ik mijn geld zou moeten inzetten, wist ik het wel: ik droom over de toekomst, maar word gevoed door de geschiedenis. Zij is het die mij stiekem in mijn oor fluistert, terwijl ik denk dat ik vrij ben.

Maar wat vertelt het verleden ons dan? Dat zoeken we uit in de oktober editie van Noorderbreedte. De aanleiding is de vernieuwde site, waarop we ons archief hebben ontsloten en veel makkelijker doorzoekbaar hebben gemaakt. Iedereen is welkom: je kunt in oude artikelen bladeren en genieten van hoe het toen was, je kunt ze ook gebruiken om de toekomst op te schragen.

Geschiedenis laat zien dat de wereld om ons heen niet altijd zo was als nu. Dat is logisch maar niet vanzelfsprekend. We vergeten snel dat de manier waarop we iets nu doen niet de enige manier is. Dat de beleving van het landschap vroeger anders was illustreert bijvoorbeeld Bert Looper. In zijn essay vergelijkt hij de hedendaagse tomtom met de vroegere kaart. De oude kaart geeft inzicht in de ruimte en het landschap waarin we ons bevinden en alle mogelijke routes. Terwijl in de tomtom de kaart is verworden tot de snelste route met daarbij de tijd van aankomst. Geen tijd voor mijmeringen over het landschap, maar vooral een manier om zo snel mogelijk van A naar B te komen.

Betekent het dat alles vroeger beter was? Zeker niet, en ook niet dat we de geschiedenis letterlijk moeten proberen te herhalen. De context is veranderd, we hebben nieuwe materialen en meer kennis. Dus voel je vrij: recycle het verleden! Wat uit het verleden kan een nieuwe rol krijgen in deze tijd? Maak een inspirerende cocktail van tradities en vernieuwing.

Het goede nieuws is dat je tegenwoordig het verleden een stuk makkelijk tot je kunt nemen. De massaliteit waarmee gegevens online komen is indrukwekkend. Digitalisering brengt het verleden dichterbij en verandert het van een abstracte kennisbron in een boeiend verhaal, of het nou gaat over je persoonlijke leven of je leefomgeving. Dus mocht je door dit nummer geïnspireerd zijn geraakt: er ligt nog een hele wereld aan je voeten.