‘Het verwijderen van jonge berkenbomen tussen de paarse heide was een van mijn favoriete werkzaamheden voor Staatsbosbeheer de afgelopen weken’, vertelt Wojchieck. Hij is een van de vrijwilligers in het markante gezelschap dat jaarlijks neerstrijkt tussen de Drentse essen, bossen, diepjes en heide.

Twee weken lang sieren kleurrijke tentjes het landschap rondom het kantoorgebouw van Staatbosbeheer. Vanuit alle windrichtingen vinden circa twintig vrijwilligers van over de wereld hun weg naar Oudemolen. Ze hebben de handen uit de mouwen gestoken en Staatsbosbeheer bijgestaan met het hooien, het verwijderen van berken en vogelkers en het verzorgen van jeneverbesstruiken. Maar wat brengt hen hier?

Wojchieck Jach

De drieëntwintigjarige wiskundestudent is samen met zijn vriendin Martha vanuit Polen naar het pittoreske Oudemolen afgereisd. Wojchieck is een graag geziene vrijwilliger, binnen de groep staat hij bekend als een harde werker. Net als de andere achttien deelnemers heeft hij zich aangemeld als vrijwilliger via de SIW Internationale Vrijwilligersprojecten. Deze Nederlandse uitwisselingsorganisatie verzorgt wereldwijd verschillende groepsprojecten waarbij cultuur, gezondheid en duurzaamheid centraal staan. Dankzij hen is het selecte internationale gezelschap in Oudemolen tot stand gekomen, al twaalf jaar lang werken zij samen met Staatsbosbeheer.

De keuze voor Oudemolen als bestemming ligt voor de hand. Het kleine dorpje is gelegen in het prachtige nationale park de Drentsche Aa, waar de natuur veelzijdig is. Toch zijn veel deelnemers door toeval hier terecht gekomen omdat zij gestuurd werden vanuit een internationale uitwisselingsorganisatie. De verrassing is des te groter wanneer de vrijwilligers kennismaken met de schoonheid en veelzijdigheid van het landschap. Zo ook voor Wojchiek. ‘Met verwondering kijk ik naar Drenthe. Met name de heide – eind augustus een prachtige paarse weelde – spreekt me aan. De afwisseling van gesloten en open landschap in de vorm van weilanden en bosgebieden vind ik erg mooi, het is uniek.’

Ryousei Kochikawa

‘Ik geniet deze weken het meest van de frisse lucht, de ruimte en de rust die de Drentse natuur me biedt’, aldus Ryousei. Hij is vanuit Japan naar Nederland afgereisd. Voordat hij neerstreek in Oudemolen heeft hij een aantal dagen sightseeing gedaan in Rotterdam en Amsterdam. Ryousei woont en studeert in de miljoenenstad Nagoya. Voor de achttienjarige student Chinees en Engels is het verblijf in Oudemolen in groot contrast met het dagelijkse leven in een metropool.

Het meest opmerkelijke vond Ryousei zijn eerste ontmoeting met een schaapskudde. ‘We hebben bij de schaapsherder in De Strubben Kniphorstbos nabij Anloo een kudde mogen ‘herderen’. Alle vrijwilligers namen de taak van de schapenhonden over, we hebben hier veel lol om gehad. Ik maakte voor het eerst kennis met een schaap, want afgezien van muizen, honden en katten zie ik weinig andere dieren in mijn woonplaats.’

Staatsbosbeheer staat er deze twee weken niet alleen voor als het gaat om het faciliteren van activiteiten. Kees van Son, boswachter bij Staatbosbeheer, vertelt dat hij de afgelopen weken veel betrokkenheid vanuit de omgeving heeft ervaren. ‘De vrijwilligers hebben naast het bezoek aan de schaapskudde ook rond mogen kijken bij kamp Westerbork, wadgelopen, een rondleiding gehad in de molen van Oudemolen en het Boomkroonpad bij Borger bewandelend. Elke ochtend mogen we brood halen bij de bakker in Rolde en er wordt gegeten bij gastgezinnen uit de buurt. Vanuit mijn woonplaats Appelscha worden er fietsen beschikbaar gesteld. Er heerst deze weken een gevoel van saamhorigheid’.

Isla Nicolson

‘De afgelopen weken heb ik van veel verschillende werkzaamheden kunnen proeven. We hebben gehooid, jeneverbessen schoongemaakt en waterplanten verwijderd. Het bevalt me goed om op deze manier kennis op te doen’, vertelt Isla. Via vrienden werd ze op het vrijwilligersproject in Oudemolen gewezen, waarna ze besloot zich voor haar eerste klus als vrijwilligster bij SIW in te schrijven. Voor de achttienjarige Londense is het niet de eerste keer dat ze Nederland bezoekt, ze heeft Nederlandse roots.

Het ‘schoonmaken’ van een Pingoruïne is voor Isla een van de hoogtepunten. De ruïnes zijn restanten van heuvels die gevormd werden in de laatste ijstijd. Ze vormen nu kleine kraters in het noordelijke landschap en liggen vaak verscholen onder veen en andere plantenresten. Isla, lachend: ‘Aan de telefoon vertelde ik mijn vriendin dat we een Ognip gingen schoonmaken. Ognip is het begrip dat we in onze geografiecolleges gebruiken voor een ingestorte, omgekeerde Pingo.’ Ze heeft ook erg genoten van het wadlopen. ‘Ik voelde me als een kind in het water.’ Ilsa heeft een grote interesse in fysische geografie en gaat waarschijnlijk een opleiding in deze richting volgen.

Er is de afgelopen weken een hechte band ontstaan tussen de vrijwilligers. Naast het harde werk is er in het weekend en in de avonduren ook tijd voor ontspanning. Ze hebben onder andere een uitstapje naar de stad Groningen gemaakt. ‘De oliebollen waren hier erg lekker!’, vertelt Isla.

Marìa Picazo

‘Het eerste wat me opviel tijdens de introducerende fietstocht door het Drentse landschap was de gelijkenis met mijn thuisland’ vertelt de Mexicaanse Maria. Maria woont in Aguascalientes. Deze hooggelegen stad ligt in het midden van het land en is relatief ‘vlak’ ten opzichte van de rest van het Mexicaanse landschap. ‘Net als in mijn woonplaats is het landschap hier niet heel heuvelachtig. Ook de hoge temperaturen en de verdroogde natuur doen me aan thuis denken. Het grote verschil is dat ik vanuit mijn woonplek uitkijk op de Cerro del Muerto, ofwel ‘dode man heuvel’. In Drenthe zal ze misschien op grafheuvels stuiten.

Maria vond het heerlijk om met lieslaarzen in het water te staan. ‘In samenwerking met Landschapsbeheer Drenthe hebben we in Schipborg een ven ontdaan van waterplanten. Het was erg leuk om in het water te werken. Het wadlopen daarentegen was een van mijn minder favoriete bezigheden. Tijdens de rondtocht bij Noordpolderzijl bleef ik voortdurend vastzitten in de modder, het was een zware tocht.’

In de ochtend werkt de student duurzame-energie in een callcenter, in de middag en avond besteedt ze haar tijd aan studeren. Op haar vrije dag, zondag, studeert ze ook nog eens Japans. De werkzaamheden voor Staatsbosbeheer ervaart ze als een welkome afwisseling van haar drukke leven in Mexico. Het bevalt haar hier, ze is zich aan het oriënteren op een Masterstudie in Nederland. ‘Het vlakke land van Drenthe en omstreken geeft mij een thuisgevoel.’