Ineke Noordhoff en ik besluiten na een afspraak in Leeuwarden langs te gaan bij de fotowandelroute om de foto’s die al zo prachtig in ons Lauwerskust nummer hebben gestaan, in ‘het wild’ te zien. Het is even zoeken. We weten dat de foto’s te zien zijn op het ‘Land van juffrouw Ali’ en dat de route start bij de parkeerplaats. Maar bij de eerste twee parkeerplaatsen kunnen we afgezien van zeldzame bloemetjes als duizendguldenkruid, nog geen foto ontdekken. Gelukkig is het bij de derde parkeerplaats raak, we zien het karakteristieke beeld van de vissers van Zoutkamp van fotograaf Erik Slot, en het indringende portret van Hans Weijer gemaakt door Sebastiaan Rodenhuis.

Wauw, we zijn er allebei even stil van. De verrassende beelden tussen het groen geven een bijzondere sfeer aan een anders lege parkeerplaats. Net, tijdens onze vorige afspraak, hadden we het er nog over: hoe kunst je perspectief op het landschap kan veranderen. En hier gebeurt het ter plekke. De werkelijkheid krijgt een nieuwe laag.

We vervolgen onze route. Om de honderdvijftig meter staat een nieuwe foto. Een foto die wij zelf al vele malen gezien hebben, maar die in het uitgestrekte veld vol bloemen je toch opnieuw kan raken. En het zorgt ook voor extra oog voor de omgeving. Terwijl we naar beneden kijken voor de foto, spotten we ook het bijzondere bloemetje Parnassia.

Toch een beetje trots lopen we terug naar de auto. Begin dit jaar startte Noorderbreedte een project voor een serie foto’s in een speciale uitgave en aan het eind van de zomer staan de foto’s in het gebied zelf. En vallen daar precies op hun plek.

Een tip dus, voor iedereen die de beelden nog niet kent, maar ook als je ze wel hebt gezien in ons nummer, is deze fotowandelroute zeker de moeite waard. Wie niet eerst wil verdwalen kan direct naar de juiste parkeerplaats om de route te starten.