In het Dollardgebied vieren ze de dijken. En terecht, als er een calamiteit plaats zou vinden, staan ze daar al heel snel tot boven de kruin in het water. Zaterdag 29 juni is het feest, compleet met de dijkgraaf, een cultuurhistorische wandeling, kinderpret en feestelijke muziek.

Ze barsten van de dijken in het Dollard-gebied. Slapers, die geen zee meer hoeven tegen te houden, wakers en wachters die in noodgevallen het water van het land houden, en echte dijken. Cees Stolk schreef er voor Noorderbreedte een uit het hart gegrepen verhaal over. De dijk van de Oostwolderpolder is 250 jaar oud. Op de Polderweg is het zaterdagmiddag feest. Met uitzicht op zeker tien andere oude dijken die stuk voor stuk hun buurman in slaap brachten – want elke nieuwe dijk betekende dat de ‘oude’ mocht gaan rusten.

Eeuwen her stroomde het water van de Dollard diep het land in, zelfs tot Blijham en Zuidbroek. De mens troggelde de zee steeds een strook water af. De kaart van het gebied toont een lange reeks aan dijken; steeds schoof de mens een stukje verder de zee in. Nu en dan sloeg de zee terug en overstroomde grote gebieden. Hele dorpen verdwenen in de golven.
Dat alles is hier en daar in het landschap nog te zien. Om zoveel mogelijk mensen mee te nemen in die rijke geschiedenis laten de bewoners zaterdag tijdens wandelingen de merktekens zien aan degenen die het feest met hen komen vieren. Stichting Landschap Oldambt is een actieve groep geëngageerde landschapsliefhebbers die de historie van de streek koesteren en dat zaterdag 29 juni feestelijk delen. Maar wilt u een andere keer kijken, dan kan dat ook. De Levend Landschap app helpt je op weg.