Op de zonnigste dag van het jaar bezocht Merel Melief de première van Veearts Maaike, van het filmduo Jan Musch en Tijs Tinbergen. In de donkere theaterzaal in Delfzijl kwam ze dichter bij het boerenleven dan ooit. 

Op 26 juli 2019 draait deze film in Forum Groningen.

Op de filmposter staat veearts Maaike van den Berg (40) met haar armen over elkaar tussen de koeien, stethoscope rond haar nek, blonde haren in de wind. Het is een poster die niet zou misstaan boven het bed op een meisjes kamer, zodat je alvast kan dromen: zo wil ik worden als ik groot ben. De film biedt een nieuw soort voorbeeld, niet cliché of over de top, maar echt en uit het leven gegrepen. Na het zien van de film van Musch en Tinbergen krijg je hoop maar ook sta je meteen met beide benen op de grond: zo gaat het (boeren)leven.

De film volgt Maaike tijdens haar bezoeken aan de melkboeren. Stad tot wad reist ze af om haar boeren te bezoeken. We zien haar onderweg: blik op de weg, wenkbrauwen licht gefronst. Vol passie vertelt ze over haar missie: een nieuwe manier van dierenarts zijn, minder antibiotica, gericht op de gezondheid van mens en dier. Daarom is ze ook actief als vertegenwoordiger van de Europese dierenartsen. Maar eenmaal op locatie is er concentratie en doorpakken, met oog voor de boer en voor de koeien.

De film gaat misschien wel net zo veel over de boeren als over de veearts. We zien veel verschillende soorten Groningse boeren: biologische boeren, boeren met oude stallen, boeren met nieuwe stallen, jonge boeren en oude boeren. Allemaal pakken ze het anders aan, sommige laten een traan als een koe het niet redt, de ander zucht ‘het hoort bij het leven.’ Het beeld romantiseert niet: we zien een keizersnede en hoe de kalfjes meteen bij hun moeder weggehaald worden. Maar toch krijg je voor elke boer respect.

De film raakt aan alle facetten van het boerenleven, zonder dat je het gevoel krijgt dat ze teveel tegelijk willen. Ik zou nog wel even door kunnen gaan met deze lofzang, maar eigenlijk is de belangrijkste conclusie: ga kijken die film!

Vanaf 25 juli te zien in de filmtheaters, o.a.:

AMSTERDAM • De Balie
GRONINGEN • Groninger Forum
ZWOLLE • Fraterhuis