Elke week op onze website een nieuw perspectief op het landschap. Deze week legt fotograaf Pieter Tonnis de Graaf met zijn zelfgebouwde pinhole-camera zijn indruk van het Lauwersmeer vastlegt.

Ik ben een beeldmaker die indrukken van mijn omgeving vastlegt met fotografie. Hierbij gebruik ik allerlei mogelijkheden. Ik experimenteer met oude fotografische technieken en zelfbouwcamera’s. Ik heb mij gespecialiseerd in tri-colourfotografie. Met een zelfgebouwde pinhole-camera (camera zonder lens) maak ik op locatie, kort na elkaar drie zwart-witfoto’s die ik na een speciale kleurbehandeling samenvoeg tot één nieuw beeld. Het resulteert in beelden waarin het tijdsverloop een heel eigen dimensie geeft aan de weergave van het moment. Ik gebruik zeer lange belichtingstijden van 10 minuten tot enkele uren voor één zwart-wit opname. Door dit tijdsintensieve werken en wachten krijg ik een andere beleving van de locatie. Een beleving die ik ook in woorden heb kunnen uitdrukken. Voor Noorderbreedte heb ik een tweeluik gemaakt over mijn indruk van het Lauwersmeer:

Tijd en Tij

In haar functie als waterboezem voor het waterschap is het Lauwersmeer wisselend aan het vasthouden en loslaten van het water. Dit gebeurt in het ritme van de getijden. Het waterpeil is daarom constant aan het op- en neergaan. Er zijn twee gebouwen die hierbij een belangrijke rol hebben. Het gemaal, de Waterwolf te Lammerburen en de Cleveringsluizen te Lauwersoog.

Uitdrukking in kleur en woord

De zwart-wit foto’s zijn met elk hun eigen kleurfilter gemaakt (rood, groen en blauw). Als ik ze combineer krijg ik het hele kleurpalet. De foto’s zijn niet op hetzelfde moment gemaakt. Daardoor hebben ze elk een andere stand van de zon, en andere waterstand. Bij het combineren moet ik ook de balans bepalen tussen de kleuren. Hierbij laat ik me niet door de objectieve maatstaven van meetinstrumenten leiden, maar door de subjectieve van mijn beleving. De wereld is volgens mij altijd een mix van objecten en persoonlijke ervaring. Een wereld die mij op mystieke wijze verwondert.

Ik gebruik ook woorden zodat het beeld ruimte houdt om meer te zijn dan een boodschap. Door de taal poëtisch te gebruiken kan ik mij op vergelijkbare wijze uitdrukken.

Wacht uw tij af

Lauwersmeer

spui en gemaal bewegen uw boezem

als een ademtocht

door waterbeheer geschapen, tot natuur gelaten