Van 1969 tot nu in 2019 – het Lauwersmeergebied is dit jaar 50 jaar geworden. Vijftien fotografen van de Fotosalon van Noorderlicht leggen identiteit van het gebied vast. Sander van der Bij beschrijft zijn invalshoek en werkwijze.

Concept

Als landschapsfotograaf kijk ik veel naar de kenmerken van een gebied, wat maakt nou een landschap?
Hoe ontstaat er een vorm van herkenning voor een stuk land en hoe pak je de identiteit van een
specifiek gebied?

Fotografie is een wat lastig medium om achteraf een identiteit mee te pakken, zeker na 50 jaar. Met
schilderen of tekenen ben je minder gebonden aan tijd, fotografie daarentegen pakt altijd
ingrediënten uit de wereld van vandaag en is per definitie dus altijd actueel.

Toch wilde ik als fotograaf liever niet een beeld maken van één korte pe…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts 43,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.