‘Ieder jaar gaan we met de keet, er zitten 17 man bij, carbidschieten. Dat begon in 2012, we schoten toen achter het huis van een kameraad gewoon met verf- en beschuitblikjes, maar wilden natuurlijk meer. Met een beetje hulp van onze ouders, die in hun jeugd ook carbidschoten, hebben we zelf uitgevogeld hoe dat moest. Tegenwoordig maken we er een evenement van, iedereen is welkom om te komen kijken.

Carbidschieten gebeurt op oudejaarsdag, maar de voorbereidingen beginnen veel eerder, al in de zomer gaan we met z’n allen om tafel. Begin december leggen we dan de rijplaten klaar waar toeschouwers op kunnen staan, ook kijken we de carbidbussen na. Op 31 december zetten we er nog een paar vuurkorven bij met een partij hout, we zorgen ervoor dat iedereen een hapje en een drankje heeft: over…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Maar om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd en geld. Wij hebben onze lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts 43,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je 5 keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden