‘Iedere ochtend, zo rond half 10, doe ik de deuren van de schaapskooi open. De kudde, op dit moment bestaat hij uit 450 ooien, loopt dan rustig naar buiten, alvast de hei op. Voordat ik met ze meeloop veeg ik nog even de stoep aan: de schapen nemen heel wat stro mee naar buiten en ik hou het graag netjes.

Ik ben de schaapherder van de schaapskooi in Ruinen, mijn kudde bestrijkt het zuidelijke gedeelte van het Dwingelderveld. Zie je al die boompjes op de hei? Ze zouden de overhand krijgen als de schapen hier niet zouden grazen. Binnen 20 jaar heb je dan een beginnend bos. We willen het heidelandschap zo houden als het is, daarom zijn die schapen zo belangrijk.

De schapen grazen zeven dagen per week, eigenlijk het hele jaar door, dus ook in december en januari. Alleen in maart grazen ze…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Maar om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd en geld. Wij hebben onze lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts 43,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je 5 keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden