Cichorei was vele decennia een vergeten gewas. Nu blijkt de in de wortel van de plant opgeslagen inuline een ideale suikervervanger te zijn.

Paarsblauwe bloemen van de cichorei kleuren af en toe de akkers in de Veenkoloniën. Een oud gewas bouwt er aan een nieuwe toekomst. Als suikervervanger in caloriebommen als drop, repen en cornflakes. Of vanwege de rijkdom aan voedingsvezels of de vele te ontdekken mogelijkheden.

Enkele eeuwen was cichorei enkel goed voor armeluiskoffie. Nu is de wortel een bron voor onverwachte toepassingen. Vooral in levensmiddelen, maar er is ook al uitgebreid onderzoek gaande naar benutting als wasverzachter en emulgator. Zelfs is er een zoektocht gaande naar de genezende krachten van de bitters van de cichorei.

‘Cichorei is een gewas met een grote potentie’, zegt akkerbouwer Harbert ten Have uit Eerste Exloërmond. Hij ziet een groot perspectief, omdat uit de cichoreiwortel zoveel goede grondstoffe…