Lekker eten en drinken kan ons samen brengen. Een picknick in het park of al je vrienden rond de barbecue, gezelligheid gegarandeerd. En bent u op zoek naar de nieuwe voorzitter van ons bestuur Willem Smink? Dan maakt u ook het meeste kans in de keuken.

Sinds zijn 10e brengt hij daar vele uren door: ‘Ze zeggen dat je expert bent als je ergens tienduizend uur aan besteedt, dan mag ik mijzelf wel een expert noemen.’ Maar aan dat lekkere eten zit ook een bijsmaak. ‘Ik groeide op in Balk, Gaasterland, als je daar het weiland in stapte kreeg je een concert te horen van de vogels. Nu is het oorverdovend stil’, zegt Willem. Daarmee verdwijnt er volgens hem een belangrijke dimensie uit onze geschiedenis. Maar er zijn ook kansen: ‘Met nieuwe technieken en oog voor diversiteit is het mogelijk om een deel van deze kwaliteit weer terug te brengen.’ In dit nummer leest u over lastige dimensies van onze voedselproductie, maar ook over hoopgevende ontwikkelingen. Zo gaan Freya en Dorien, die voor ons de rubriek verzorgen ‘Wiens brood men eet’ op zoek naar goed industrieel voedsel.

Noorderbreedte zet zich al meer dan veertig jaar in voor een zorgvuldige omgang met onze leefomgeving. Afgelopen acht jaar deden we dat onder de bezielende leiding van Jan Wibier, voormalig directeur van de provincie Friesland. Met Sminks ruime ervaring in het Groningse waar hij 14 jaar wethouder Ruimtelijke Ordening was en zijn functie daarna als voorzitter van het bestuur van NHL Hogeschool in Leeuwarden kunnen we ons geen betere opvolger wensen. Maar het allerbelangrijkste aan Willem Smink is voor ons natuurlijk dat hij een groot hart heeft voor het landschap.