Verbeelding aan de macht

Zoals elk jaar benoemt de organisatie achter de Maand van de Filosofie in april een hoofdthema, in 2018 is dit: ‘Verbeelding aan de macht’. De ondertitel bij het thema luidt: ‘vijftig jaar na mei ’68’ en verwijst naar het revolutionaire jaar 1968, een jaar waarin wereldwijd conservatieve systemen en traditionele maatschappelijke verhoudingen werden aangevochten. Dit uitte zich in vaak ludiek maar soms ook woedend protest. ‘De verbeelding aan de macht’ was een veelgebruikte slogan. Vijftig jaar na dato wordt tijdens de Maand van de Filosofie de balans opgemaakt: ‘wat is er overgebleven van het jaren ’60 idealisme waarin verbeelding in de strijd werd geworpen tegen autoriteiten?’

Het jaarlijks terugkerende essay werd dit keer door Femke Halsema geschreven. Het e…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts € 45 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.